Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst. När det gäller.

Annons

Den samtida socialdemokratin har tyvärr blivit politikens svar på skidskytten Magdalena Forsberg; aldrig bäst när det gäller. Forsberg var en duktig skidskytt, men lyckades aldrig toppa formen till de stora mästerskapen. Vilket gör hela skillnaden, oavsett sammanhang, mellan att vara duktig och lysande. Lite som Socialdemokraterna. På senare år.

2010 förlorade Socialdemokraterna valet stort. Senaste SCB-mätningen, som presenterades igår, visar att man nu åter är Sveriges största parti.

Hade det varit val nu hade oppositionen gått mot en gemensam seger. Men val är det bara vart fjärde år, och därför betyder siffrorna från SCB snart sagt ingenting. Det är lång väg att vandra till nästa val, och ännu vet vi inte särskilt mycket om vad Socialdemokraterna vill. Den nya politiken avser man vänta med att besluta om till 2013. Vad som kan skönjas i opinionsmätningarna är därför inte nödvändigtvis resultatet av vad man själv har gjort. Det kan lika gärna handla om vad regeringspartierna gjort. Det måste Socialdemokraterna komma ihåg.

För legitimitet krävs att Socialdemokraterna stärker sin ställning på grund av sin politik. Allt annat är en mycket bräcklig grund att bygga framgångar på. Och även om man nu börjat återhämta sig opinionsmässigt, så är det långt ifrån samma sak som att Socialdemokraterna med självklarhet kommer vara bäst när det gäller.

Mer läsning

Annons