Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedövande tystnad

Annons

Nordkoreas diktator Kim Jong- il dog i lördags. Men beskedet om hans död lämnades inte förrän på måndag av regimen. Landets militär står i högsta beredskap och nu kraftdemonstrerar Nordkorea genom att bland annat testskjuta kortdistansmissiler enligt New York Times. 

En diktators död skapar en glipa som i bästa fall kan resultera i en demokratiseringsprocess på lång sikt. Att så skulle vara fallet ifråga om Nordkorea är dock uteslutet enligt bedömarna. Kina kräver stabilitet inför sitt ledarbyte 2012 och är Nordkoreas allierade vilket gör det snart sagt omöjligt att rucka på diktaturen. Den som hoppas på en utveckling likt den arabiska våren hoppas på för mycket. Nordkorea håller befolkningen i ett järngrepp.

Kim Jong-ils son Kim Jong-un är den som enligt statsmedierna kommer ärva makten. Andra aspiranter finns dock, en av dem sägs vara Kim Jong-ils svåger Jang Song- thaek. Utöver detta vet vi lite om vad som just nu sker i landet. Beskeden är av förklarliga skäl få. Information som är självklar i en demokrati är bristvara i länder som Nordkorea och Kina. 

För det är kontrollen över informationsflödet som är ett av diktaturens främsta redskap för att isolera och kontrollera befolkningen och förhindra att omvärldens krav på demokratisering stärker viljan och modet att göra uppror. Nordkoreas befolkning ser alltså inte ut att gå en ljusare framtid till mötes. Vad som återstår är inte mer än att vänta på slutgiltigt besked om vem näste diktator i landet blir. 

Mer läsning

Annons