Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betala? När då?

Den som är satt i skuld bor förvånande ofta i Gävle. Kommunen, varje Gävlebo, slarvar med räkningarna och kommunen är en välbekant adress hos kronofogden.

Annons

 

 

Brev har sänts därifrån till kommunen 36 gånger på två år, och i åtminstone ett fall, en faktura som gått till indrivning, har kommunens ansvarige, han verkar heta Johan Eisen, slarvat bort fakturan tre gånger, om vi förstått saken rätt. Tar han ansvar för det? Har han sett över rutinerna? Röjt i brevhögarna? Skickat ett beklagande till fakturans avsändare?

En privatperson i samma utsatta läge hade fått problem med nattsömnen och framtiden (indrivningsbrev är inte att leka med) men Eisen tar det lugnt. I några fall har han ingen aning om varför en räkning inte betalats, i andra fall har han inte en susning om varför fakturan registrerats så sent att den redan stämplats in hos kronofogden.

Slarvet, 36 gånger är ganska många gånger, ger inget vidare intryck. Men Eisen har inga större bekymmer med oredan och han och andra verkar ha sina egna teorier; räkningarna som sänts vidare till kronofogden har kanske ställts till fel adress hos kommunen? Vilken tur då att de hamnat rätt hos fogden, som vänligt nog skickat dom vidare.

Och en tanke går till de som drabbats, kanske några småföretagare som lever ur hand i mun, vad säger dom om att inte få betalt i tid? Bråkar dom med kommunen, eller ligger de lågt och biter ihop för att inte riskera framtida jobb och beställningar?

Och får de besked, kanske ursäkter, när de frågar efter pengarna eller möts de av samma sorglösa och nonchalanta hållning som den Eisen demonstrerar? Har han ringt?

Näringslivsklimatet (ett suddigt begrepp) är inte så hett i Gävle, visar årliga mätningar och tabeller. Finnes här några samband?

 

 

 

Annons