Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betyg för friskolor?

/

Jan Björklund har skrivit ut en enkel dagorder för skolan: den ska bli bättre. Kommenderingen ställer upp ett antal regler, med början i betyg och skriftliga omdömen redan från småskolan.

Annons

Tanken, så vitt den går att följa, är att med tvång och hårdare krav lägger också mindre begåvade elever manken till och läser upp betygen. Alternativen är arbetslöshet och utanförskap. Bara den med godkända betyg har en chans, andra riskerar att bokföras som förtidspensionärer.

Siffror i går visar att antalet unga pensionärer har ökat med närmare 50 procent under åren med högerregeringen.

För den gruppen har Björklund inga omedelbara idéer men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har nått insikt: ”En politisk katastrof”. Den sortens uppriktighet sträcker sig inte till Björklunds skolor. Ministern ser mest på när segregationen ökar, klyftorna växer och skolan tillåts bli allt mer ojämlik.

Björklund väljer bort helheten, att det fria skolvalet lämnar betongens barn att klara sig själva i en kommunal skola som riskerar att präglas av intellektuell och pedagogisk utarmning.

När de begåvade eleverna byter till skolor där de kan studera med jämlikar, eller väljer en privat skola med profilklasser, uppstår en skola för handens folk och en för tankens mer studiemotiverade elever.

Sammanhållna klasser, med både handens och tankens elever är bra och gynnar alla, och motsatsen är lika uppenbar. När skolorna blir allt mer olika är det de svaga eleverna som förlorar mest.

För att undvika den utvecklingen vill (S) satsa mer på lärarna och sända större resurser till skolor i utsatta områden. Självklarheter kan man tycka, men hittills inte för regeringen.

Men kanske har det här ändå trängt fram till Björklund, som nu vill granska de privata skolornas vinsthemtagningar. Han sträcker sig ända till att öppna för möjligheten att granska och kanske dra in tillstånden också för de multinationella koncerner som dominerar bland de privata skolorna.

I dåliga, privata skolor blir det inga vinster, hotar ministern. En enkel markering, men hur mäta skolornas kvalité?

Björklund, och för den delen också några ganska framträdande socialdemokrater, har hittills valt att blunda för problemen i detta vinstgaranterade affärsområde.

Men att han vill utreda är ändå ett steg på rätt väg. Hårdare tag mot lycksökare tjänar alla på, inte minst eleverna.

Mer läsning

Annons