Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt mitt i kriget

/
  • Var finns Sverige i världen, är vi där eller är vi fortfarande en ”utpost” norr om det europeiska fastlandet? För besked, var god besök utrikesminister Carl Bildts blogg.

Var finns Sverige i världen, är vi där eller är vi fortfarande en ”utpost” norr om det europeiska fastlandet? För besked, var god besök utrikesminister Carl Bildts blogg.

Annons

 

 

Jag slår över till ”Alla dessa dagar”, där svensk utrikespolitik uppgraderas dagligen. Bildt avger lägesrapport: ”Efter några timmar i Stockholm i går har jag nu landat i den afghanska huvudstaden Kabul...flygningen tog sin tid, och vi landade på Kabuls flygplats framåt fyra-tiden på morgonen lokal tid”.

Bildt informera sig om eldstriden där svenska soldater tycks ha skjutit ihjäl tre talibaner. Sverige är i krig.

Bildt tar helikoptern för att få överblick, men på söndag är han åter i Bryssel. Kanske planerar han också ett nytt kort besök i Stockholm och en snabbvisit på UD.

Där oro och uppgivenhet; chefen frånvarande men närvarande näpsar han sina underlydande och sysslar demonstrativt med annat, sina egna papper, under andras föredragningar. För låg nivå på informationen enda rimliga tolkningen. Höjdskillnaderna mäts av ministern.

På frågan om tjänstemännen på UD är laddade inför EU-ordförandeskapet svarar 52 procent: ”Nej, urladdad”. Stämningen där beskrivs kort: Körd i botten. Bildt illa omtyckt.

Sedan gör han ett ryck och lägger ner konsulaten i Los Angeles, världens nöjesstad, New York, världens kulturhuvudstad, Kanton, en av Kinas mer betydande hamnstäder och Kaliningrad, en av de viktigaste städerna vid Östersjön.

Bildt, främmande för kultur, nöjen och underhållning gör undantag för det svenska kulturhuset i Paris, någon har väl förklarat att det vore oklokt att bomma igen där. För mycket historia och upprördhet också från högerintellektuella, om än få så otrevligt högljudda.

En del borgerliga tidningar, tidigare devota beundrare och genant okritiska, har fått nog; stenhård, nästan oförsonlig kritik mot Bildts förnyelse av svensk utrikes representation.

New York? Förstår inte Bildt att Sverige måste vara där? Nej. Los Angeles?! Samma där. Men Bildt har byggt nytt i Bagdad för 60 miljoner och han satsar stort i Kabul, där ett svenskt krig kräver diplomatisk närvaro.

 

 

 

Ett brev från Sveriges Radio, innehållande ett kort som meddelar att jag ”är utvald”. Det vet jag väl. Men till vad? Juryn i Svensktoppen. Fyra söndagar, varav två när jag är långt borta.

Så det går väl inte, men lika bra. Svensktoppen har jag aldrig lyssnat på, vad jag minns. Men en av programledarna vagt bekant, vi bodde tillfälligt på samma ö. Han är roligare än musiken; när jag då och då läser av resultaten av den senaste omröstningen totalt främlingskap. Ovana toner, men Benny Andersson har visst slagit något rekord?

Jag, folkligt avskild, lyssnar på ”Klingan”, varje söndag kl. 11 i P2. Lennart Wretlind bjuder musik från hela världen.

 

Gavlegårdarna kommer att få svårt att kravla sig ur bygghärvan, som växer till en riktig skandal om rättssamhället fungerar. Viss tveksamhet tidigare. Intressanta detaljer, här och där. Svajiga upphandlingar och gamla kompisar. Vilka kontakter behövs för att få badrummet rustat, gratis och utan besvärande papper? En ynnest bara för de närmast inblandade? Eller en del av den fina kamratandan i just den här branschen?

Eller bygger allt på missförstånd, de inblandade grabbarna är ju rediga pojkar.

Jag avvaktar vidare utredning.

 

 

Inte ett kritiskt ord om Gefle Dagblads reporter Daniel Siksjö, han har gjort ett bra jobb. Men tveksamhet inför hans dag i rätten; skall en reporter ställa sig till polisers och domstolars förfogande?

En knepig sak, inte minst för den allmänhet som vänder sig till redaktioner och enskilda journalister med förtroenden. En fråga om ömsesidig tillit. Vad händer i rätten? Jag hade avböjt.

Men Siksjö kan ju inte lastas för att andra texter i hans tidning, direkt från domstolen!, är parodiskt uppblåsta. En massagesalong gör inget Watergate.

 

 

Några röster i telefon vill diskutera reservatet vid Bodaån i Skutskär efter några rader jag skrev. Vi är överens; miljöförstörelse, vandalism och vilda västern. Arkitektonisk anarki. Politisk flathet. Aldrig en röst på någon av de ansvariga.

Men en fråga blir hängande i luren; två vägbommar stänger ute och skyddar de boende från ovälkomna, nyfikna och all obehörig trafik. Hur gick det till?

 

 

Ett glädjande besked från Aten; grattis till den fina vinsten i vårt europeiska lotteri. Du är utvald (som till Svensktoppen) och kan snart kvittera ut en miljon euro, det blir nästan åtta miljoner. Finfint.

Men ligg lågt, viskar den ansvariga, mrs Helen Adonis, ”promotion coordinator”. Håll nyheten ”strictly from public notice”. Möjligen för att hålla polisen borta.

Men jag noterar adressen: ”Olympia 45, 11688 Aten”. Om fjorton dagar knackar jag på porten.

 

 

Vaknade svettig och yr, svårt med balansen på väg till badrummet. Viss huvudvärk. Symptomen stämmer. Jaha, smittad. Av fläskfilén? Det kan bli en bra story. Sedan klarnar det; vitt vin och en redig nattfösare.

 

 

Bildtext. ÄN HÄR, ÄN DÄR. Carl Bildt är tillfälligt i Kabul, i morgon är han i Bryssel. Men PÅ UD är han nästan aldrig och tjänstemännen där är inte glada, de är närmast uppgivna. Eller ”urladdade”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons