Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt talar ut om Bert

Annons

Då, 1991, fanns en främlingsfientlighet. I dag är Sverigedemokraterna bara en bricka i ett spel. Och ingen främlingsfientlighet i dag. Orden, uttalade på fullt allvar, är Carl Bildts. Var har han varit de senaste 20 åren? På utrikes resa.

Han kunde annars ägna en timme åt att läsa Sverigedemokraternas program.

Och fundera över vilka som lockas av hat, fördomar och ren dumhet. Kanske också några tankar kring vem som röstar på Åkessons parti, och varför.

Då, när Bildt ledde en minoritetsregering, hade han inget emot passivt stöd från de som han i dag klassar som främlingsfientliga och deras ledare, den fryntlige Karlsson och den upphöjde Wachtmeister. En del av regeringsunderlaget, och Bildt hördes aldrig anklaga de två för rasism eller inskränkt dumhet. Men i dag kan det sägas.

Vad det säger om Bildt kan man fundera över. En slutsats är enkel; makten först, då som nu.

I går, och tidigare, öppnade Fredrik Reinfeldt för en minoritetsregering byggd på stöd av Sverigedemokraterna. Bättre än ett omval, säger han. Bildt instämmer, han är beredd, som på 90-talet, att lägga anständighet åt sidan och regera vidare.

Att Reinfeldt i det längsta passat på frågan hör till spelet, att öppet bekänna att han sitter kvar med Åkessons tysta medgivande är att gå för långt. Bilden av statsmannen, som ledare för alla och hela Sverige, skulle krackelera. Och just ytan är det viktigaste med några dagar kvar.

Mona Sahlin är tydligare; aldrig någonsin beroende av Åkessons garden. Ett öppet valresultat leder då till omval, om inget parti sträcker sig över blockgränsen. En smula komplicerat, även om Bildt söker enkla svar och lösningar.

Mer läsning

Annons