Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildts värld

/
  • Carl Bildt väljer, säger han själv, frihet och demokrati, Urban Ahlin sitter till bords med

Annons

Carl Bildt ironiserade över socialistinternationalen; en sammanslutning där Mubarak och Tunisiens Ben Ali dinerade med Urban Ahlin och andra socialdemokrater. Inga krav på att utesluta, eller isolera de nordafrikanska diktatorerna. Ett sällskap av ideologiska vänner och likasinnade.

Ahlin, säger Bildt, har ingen anledning att brösta upp sig, eller kritisera honom för Sveriges återhållna och avvaktande hållning inför den egyptiska revolutionen. ”Frihetens flagga” hänger snett på Ahlin, som ”satt och mös med Mubaraks män”.

Bildt själv står fri från den sortens tvivelaktiga sällskap, han dinerar hellre med krigsivraren Dick Cheney i Washington och den genomkorrupte Karzai i Kabul. Inga invändningar att njuta av bordens läckerheter med de blodbesudlade herrarna i det oljestinna Sudan, där Bildt rikligt belönades för sina insatser i oljebaronen Lundins sold.

Bildt väljer sina sällskap, i dag som för några decennier sedan. Då reste han runt i det fascistiska Spanien och kolonialismens Portugal, utan att formulera några kända krav om demokrati och frihet.

När Vietnam besegrade USA var Bildt fortsatt diskret, liksom när södra Afrika kastade ut kolonialherrarna. Men när Bush samlade sina trupper för att tåga in i Bagdad slöt Bildt upp på USA:s sida. Ett krig som Bildt applåderade.

Nästa krig, mot Afghanistan, fick också Bildts fulla och oreserverade stöd. Karzai är en frihetskämpe, men i Bagdad är det lite svårare att peka ut en man för frihet och framtid.

Den högerinternational som Bildt och hans parti är en del av har inte gjort sig känd för att kräva slut på diktaturer eller frihet för kolonialismens plågade befolkningar. Och Bildt väljer sina strider för frihet och demokrati. När det är allvar tappar han fattnigen; Ryssland är som nazityskland, sammanfattade Bildt det georgiska kriget.

Ahlin kritiserade Bildt för hans svala och sena kommentarer om och till upproret i Egypten. Ja, Bildt och Sverige kunde ha varit tydligare, men den svenska utrikespolitiken sköts numera av EU. Som väntar på Washington. Bildt kan bidra med några stolpar, om Kina och Kuba. Där råder ofrihet.

Så ryter han till: Sverige ”verkar för mänskliga rättigheter” i det väldiga landet, snart världens ledande ekonomiska och politiska centrum.

Om Mellanöstern uttalar sig Bildt ofta klokt och insiktsfullt. Men är han, som Ahlin, beredd att erkänna Palestina? Vågar han trotsa USA?

Bildtext. GODA MÄN. Carl Bildt väljer, säger han själv, frihet och demokrati, Urban Ahlin sitter till bords med ”Mubaraks män”. Men Bildt äter gärna med den genomkorrupte Karzai i Kabul.

Mer läsning

Annons