Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birros recept är inte svaret mot terrorn

Annons

Hur ska vi mota terrorismen? Genom samma medicin som terroristerna själva använder? Våld, utplåning, tortyr?

Det finns en riktning i vårt samhälle som ser ovanstående åtgärder som den enda vägens politik mot terrorn. Det är en farlig politik.

I det officiella Sverige har vi tänkt annorlunda. Större. Därför har vi startat ett arbete mot våldsbejakande extremism. Nationell samordnare är Socialdemokraternas förre partiledare Mona Sahlin. Det här är ett seriöst arbete som stödjer sig på forskning och samarbete mellan myndigheter och lokala organisationer. Tanken är att vi ska, måste, arbeta förebyggande mot den våldsbejakande extremismen. Arbetet är brett, yrkesverksamma inom till exempel skola, fritids- och ungdomsverksamhet, hälsovård och föreningar bedriver ett generellt förebyggande arbete. Specifika förebyggande insatser riktas mot riskgrupper, och individinriktade insatser riktar sig mot enskilda individer med riskbeteende. Stödlinjer finns för anhöriga som misstänker att deras familjemedlemmar planerar att ansluta sig till terrornätverk eller annan våldsbejakande extremism.

Det här är ett arbete som hånas hårt av en riktning i samhället. Den högerpopulistiska, i många fall rasistiska, riktningen. Det är ett hån, och ett hat, som riktar sig mot allt som kan rymmas under begreppet "PK-maffian".

En tydlig representant för detta hån och hat är författaren Marcus Birro.

Birro har de senaste åren blivit en skribent som hyllas av högerextremister och högerpopulister. Av förståeliga skäl. Texterna som Birro skriver lutar allt mer åt det högerpopulistiska, islamofobiska hållet.

I förra veckan skrev han ett inlägg på sin blogg som delades och hyllades enormt i högerpopulistiska kretsar. Rubriken var "Öppet brev till Mona Sahlin". Bakgrunden var att Mona Sahlin i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism några dagar tidigare deltog i debattprogrammet SVT Opinion.

"Jag såg dig i SVT Opinion i torsdags och det var bland det sorgligaste jag sett i hela mitt liv", skriver Birro. Titeln nationell samordnare mot våldsbejakande extremism kallar han ett hån. "Verkligheten tar ingen hänsyn till det politiskt korrekta, Mona. Den skiter i sådana som dig och din feghet", skriver han och fortsätter: "Då hjälper det inte att öppna en telefonlinje dit några mammor ringer". "De ska inte hjälpas, Mona. De ska jagas. De ska lokaliseras. De ska straffas."

Marcus Birro hyllades bland högerpopulisterna för sin "ärliga, och raka text".

Så dröjde det några dagar. Då kom nyheten att fyra män från Sverige gripits i Turkiet misstänkta för att vara på väg till terrororganisationen Islamiska staten i Syrien. Anledningen till att de fyra männen kunde gripas var tack vare viktig information från den lokala samordningsgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg. "Vi har haft kännedom om de här individerna och vill säga att resultatet av vår samverkan med gemensamma aktörer har lett till att de har kunnat gripas i Turkiet", säger Haisam A-Rahman, samordnare mot våldsbejakande extremism Göteborg stad, till SVT.

Ställ dig själv frågan: hur tror du bäst vi motarbetar terrorism? Genom våld, hat och ökade motsättningar eller genom förebyggande arbete och samarbete mellan civilsamhället och myndigheter?

Mona Sahlins arbete har konkret gjort världen lite tryggare. Marcus Birros arbete har endast lett till att hotfulla stämningar och motsättningar byggs upp. Det i sin tur leder till ett allt farligare samhälle.

Marcus Birros recept är inte svaret.

Mer läsning

Annons