Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund bromsar

/
  • Bromskloss. Folkpartiet är motståndare till att Sverige ska erkänna Palestina. Partiledare Jan Björklund menar att det inte kan ske förrän det finns ett färdigt fredsavtal mellan Israel och Palestina.

Annons

”Det är hål i huvudet”. Så sammanfattar Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, Folkpartiets inställning i Palestina-frågan. Detta under onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen.

Ahlin syftade på att folkpartiledaren, tillika vice statsminister, Jan Björklund, sagt att Sverige inte kan erkänna staten Palestina förrän det finns ett fredsavtal mellan Israel och Palestina.

Det är inte svårt att hålla med Ahlins frustration i frågan.

För det förfarande som Jan Björklund förespråkar skulle innebära att det är Israel, ockupationsmakten, som bestämmer när Sverige ska erkänna Palestina. Det är inte särskilt framåtskridande.

Inte heller utrikesminister Carl Bildt (M) vill i nuläget erkänna Palestina. Han håller krampaktigt tag i de byråkratiska paragraferna. För att en stat ska godkännas krävs tre folkrättsliga kriterier. För det första ska det finnas ett territorium, för det andra en befolkning och för det tredje en regering som har kontroll över territoriet. De båda första kriterierna uppfyller Palestina redan i dag, och allt fler gör bedömningen att även det tredje kriteriet kommer att uppfyllas. Fast, det finns en liten omständighet som ställer till det.

Landet är ockuperat, och så länge som Israel ockuperar palestinska områden har inte den palestinska regeringen kontroll över sitt territorium. Det säger liksom sig självt.

Det finns dock en folkrättslig tilläggsregel. Om en ockupation är olaglig kan en stat godkännas. Så skedde till exempel när Sverige erkände Kroatien 1992, trots att den kroatiska regeringen inte hade kontroll över sitt eget territorium. Att Israels ockupation av palestinska områden är olaglig har redan världens länder enats om. Så de där byråkratiska paragraferna håller inte så stadigt när vi drar i dem.

I dag har 131 länder erkänt Palestina. Sverige är inte ett av dessa. Vi har hamnat på den folkrättsliga efterkälken, och det är Jan Björklund och hans Folkpartiet som bromsar.

Jan Björklund själv kunde inte svara på Ahlins utspel. Han befinner sig nämligen i Israel/Palestina. Där ska han bland annat informera sig om läget i den israelisk-palestinska fredsprocessen.

Det låter som en mycket klok idé.

Mer läsning

Annons