Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund - lite visionär

Annons

Kinas ställning är oomtvistad. En supermakt, en befolkningsmässig jätte, en enorm ekonomi på frammarsch. Att Jan Björklund tycker det är en självklarhet att det ska erbjudas undervisning i kinesiska i samtliga svenska skolor inom 10–15 år är därför inte särskilt konstigt. Det handlar trots allt om en utveckling som i dag framstår som oundviklig.

Ruben Evensen, som bloggar för Arbetarbladet på sin blogg ”Brev från Kina”, är en av de svenska studenter som redan gör vad Jan Björklund tycker att fler svenskar borde göra. Efter gymnasiestudier i kinesiska har universitetsstudier i språket följt och just nu befinner sig Ruben Evensen i Peking som utbytesstudent för att ytterligare avancera i ett synnerligen avancerat språk.

Varför Evensen och andra studerar kinesiska är begripligt. Lika intressanta är dock att vad Evensen möter är kinesiska studenter som ser engelskan som lingua franca, till skillnad från exempelvis fransmän, som baserat på gamla meriter när ett språkmässiga storhetsvansinne.

”Det ironiska med språk och språkinlärning i Kina är att de flesta kineser fortfarande ser engelska som det högsta av medel att nå en ljus framtid, och en framtid i exempelvis Amerika som den ljusaste av alla tänkbara sådana. Det gör att man ibland undrar om det över huvud taget tjänar någonting till med kinesiskastudier då det alltid kommer att finnas trehundra miljoner jämngamla som alla gånger talar bättre engelska än vad man själv talar kinesiska.”

Evensen konstaterar dock också följande:

Om Kina lyckas fortsätta sin himmelsfärd mot rikedom på ett jämnt och stabilt sätt, är det bundet att göra mandarinkinesiskan mer universell.

Och så är det naturligtvis. Kinesiskan har knappast potential att bli världens hjälpspråk nummer ett på grund av sin enorma komplexitet. Den rollen kommer engelskan fylla.

Men nationer med ambitioner bör planera för en framtid där fler elever bereds möjlighet att göra precis vad Ruben Evensen just nu ägnar sig åt; att lära sig kinesiska. Det kommer tvivelsutan utgöra en avgörande konkurrensfördel framöver.

Läs gärna Rubens Evensens blogg och inlägget ”Språkrevolution?” på http://arbetarbladet.se/ledare/brevfrankina

Mer läsning

Annons