Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bla bla bla sa Reinfeldt

Moderaterna inledde sin partistämma igår. Och Fredrik Reinfeldt talade ännu en gång om allmänintresset. Det där intresset han så många gånger sagt sig representera.

Annons

Men Fredrik Reinfeldt kan omöjligt säga sig representera allmänintresset. Av det enkla skälet att Fredrik Reinfeldt är partiledare. Partier företräder inte något allmänintresse. Deras politik kan förvisso var av allmänintresse, men där stannar det också.

Partier är organisationer som i bästa fall har en vision om ett samhälle. Dessa visioner varierar mellan de olika ideologier som står till grund för partiernas arbete.

Att avpolitisera politiken låter sig därför inte göras. Hur mycket Fredrik Reinfeldt än försöker. Moderaterna representerar visionen om ett samhälle där väldigt många lämnas i ett utanförskap omöjligt att ta sig ur. Moderaterna representerar en vision om ett samhälle där var och en är sin egen lyckas smed, där skatter i likhet med allvarlig sjukdom är något som drabbar människor, där staten inte skall äga några företag och där bristen på jämställdhet inte är något egentligt problem.

Fredrik Reinfeldt och hans nya Moderaterna är inte ett neutrum. Det är en politisk organisation vars bild av hur samhället skall konstrueras är subjektiv. Att Fredrik Reinfeldt vill representera allmänintresset och skapa bilden av ett Moderaterna som politisk norm är däremot begriplig. Det är trots allt det enda alternativet som står till buds för att skyla det faktum att Moderaterna representerar särintresset välbärgade, vita, medelålders män.

Annons