Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blöjor till Gaza?

Annons

I dag sätter sig president Obama och premiärminister Netanyahu ner för att hitta en väg ut. Bort från den etniska rensningen i Jerusalem, bort från den isolering som hotar Israel, bort från en destruktiv och förödande utökning av bosättningarna i Jerusalem och på Västbanken.

I dag iskallt, tyst och ljusårs avstånd mellan israeler och palestinier. Obama önskar en nystart, Netanyahu letar efter en utväg som leder till fortsatt stillastående. Han kan leva med något slags kallt krig så länge USA häller miljarder rakt ner i den israelisk ekonomin.

Han erbjuder några marginella lättnader i blockaden av Gaza, kanske fritt fram för blöjor, men står fast i den grundläggande politiken; inte en enda eftergift. Obama kräver återgång till riktiga samtal och framgång i förhandlingarna. Men Netanyahu tänker aldrig ”ge upp Jerusalem”. Han skänker sitt tysta gillande till fortsatta rivningar av palestinska hus i det arabiska Jerusalem.

Och någon ursäkt till Turkiet för de nio mördade turkiska medborgarna på Ship to Gaza blir det inte. Våra soldater slogs för sina liv, mot en laglös mobb, säger Netanyahu. Finns därför inget att be om ursäkt för. Turkiet har en annan syn på den saken.

Landet hotar att säga upp de diplomatiska förbindelserna, i så fall ett svårt bakslag för Israel. Det muslimska Turkiet en viktig och nära vän och utan turkiskt stöd står Israel närmast isolerat i världen.

Den enda rimliga vägen framåt innehåller samtal med Hamas i Gaza, frisläppande av den kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit, slut på den etniska rensningen i Jerusalem och stopp för alla nya bosättningar.

Inget av detta verkar möjligt i dag, så Obamas sak är inte lätt.

Mer läsning

Annons