Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonus för alla väder

I ett minnesvärt framträdande, det var i TV4, försökte Annika Falkengren, vd för SEB, förklara vad som hänt med löner, förluster, bonusar och vad hon lärt av den väldiga folkliga vreden. Hon misslyckades.

Annons

 

Samma snöpliga resultat av förklaringsmodeller i Volvo, Skandia Liv, AMF Pension, eller för den delen Sandvik och några andra bolag där redan högavlönade direktörer och ledningsgrupper sopat hem extrabelöningar för att de skött sina jobb.

Direktörerna tycker sig förtjänta av några extra miljoner och bolagens styrelser snickrar ihop olika modeller, varav få tycks ta hänsyn till vinster eller förluster.

Bonusar faller därför frikostigt ut i alla väder, samtidigt som väldiga belopp sätts undan till direktörernas pensioner.

Den som söker efter skamkänslor, rodnader, självkritiska reflektioner eller plötsliga personliga insikter om att bonusar sticker i ögonen letar förgäves. I stället upprördhet över att villkor och förmåner ifrågasätts. Falkengren skänkte världen några reflektioner värda att bevaras: Jag får mindre än vad jag kunnat få.

Sedan, efter den väldiga turbulensen, fick hon nöja sig med ännu mindre, bara sju miljoner.

Mer läsning

Annons