Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgare i minoritet

/
  • Hade Reinfeldt agerat i linje med de statsmannaambitioner han sägs ha skulle han i större grad bjuda in MP och S till förhandlingar. 

Det går kärvt för borgarna. Trots krisen för Socialdemokraterna har alliansregeringen tappat väljarstöd.

Annons

Regeringen har nu inte stöd av en majoritet av väljarna utan ligger på nivån från valet: 49,3 procent. Det visar Sifos mätning för februari. 

De tre rödgröna partierna ökar stödet, från 42,4 procent till 43,3. Borgarnas försprång minskar, från 7,7 procentenheter till 6,0. Mest ökar S stödet, med 2,4 procentenheter till 30,2 procent, trots krisstämpeln. Det verkar dock gå ut över Miljöpartiet. 

Det rödgröna blockets valvinnare, MP, minskar nämligen med statistiskt säkerställda 2,6 procent till 7,7. Partiet är trots det över sitt valresultat. 

De borgerliga regeringspartierna har inte majoritet i riksdagen. Trots krisen för S och att det ledarotydliga MP minskar i stöd lyckas de inte bättra på sin ställning så att majoritet fås bland väljarna. Det borde göra borgarna ödmjuka. Men så verkar inte ske. 

När en regering, som Reinfeldts, saknar majoritet i riksdagen borde den anstränga sig för att få det i olika sakfrågor. Hade Reinfeldt agerat i linje med de statsmannaambitioner han sägs ha skulle han i större grad bjuda in MP och S till förhandlingar. 

Att inte enighet kan nås i alla frågor är en annan sak. Men om minoritetsregeringen vinnlade sig om att kompromissa mer skulle det stärka borgarna som samarbetsinriktade partier i mitten. 

När borgarna varit i opposition under S-regeringsinnehav var de missnöjda med att S ofta bedrev blockpolitik och vann omröstningar tack vare Vänsterpartiets stöd. Nu har borgarna chans att luckra upp blockpolitiken, från en styrkeposition. De är ju dels i regeringsställning, dels är S försvagat samt MP är i ett ledarskifte som kan ge öppningar åt alliansregeringen. 

Tilläggas kan att borgerligheten är svag under ytan. Deras framgång bärs i hög grad upp av Reinfeldt och Borg. Borgarna borde därför samarbeta mer i den mitt som Reinfeldts och Borgs nya moderater säger att de är i. Eller förlitar alliansregeringen sig hellre på Sverigedemokraterna och ger partiet, som 94 procent inte stöder, en vågmästarställning?

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons