Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att S i kris ökar

/
  • oklart vem som tar över. Det är bara tre och en halv veckor kvar till den socialdemokratiska partikongressen och det är fortfarande oklart vem som tar över efter Mona Sahlin.

Det är bara tre och en halv veckor kvar till den socialdemokratiska partikongressen och det är fortfarande oklart vem som blir ny S-partiledare.

Annons

I går kom en opinionsmätning från Novus i Tv 4. I den hade 2 000 personer frågats. Det gör att den är ganska tillförlitlig.

S ökade, för första gången sedan valet, om än med bara 0,4 procentenhet. Partiet landade på 28,4 procent. Ökningen är inte statistiskt säkerställd. Men partiet verkar ha brutit en nedåttrend som pågått sedan valet.

De tre rödgröna partierna noterade oförändrat på 42,1 procent. De regerande borgerliga partierna tappade 0,4 procentenhet, till 50,2. Nedgången är inte statistiskt säkerställd.

Inom det borgerliga blocket minskade Moderaterna lite grann till 33,6 procent. Partiet är ändå störst, med drygt 5 procentenheters marginal till S.

Och M dominerar regeringen och borgerligheten. I valresultatet 2010 utgjorde partiet 60 procent av alliansen, mot 55 procent efter valet 2006. Enligt Novus står M nu för 67 procent av alliansens väljarunderlag. Så dominerande har aldrig ett borgerligt parti varit.

Samtidigt är de små borgerliga partierna, KD och C, nära riksdagens spärr på 4 procent.

Egentligen ställer den stora storleken krav på M att bredda sig mot mitten i politik. Partiet borde prioritera ökade anslag till välfärden, exempelvis vården eftersom flera landsting har kärv ekonomi och en sjättedel av landstingens resurser kommer från staten.

För att befästa den position som Nya Moderaterna påstår sig ha som ett stort parti nära mitten, borde partiet vara försiktigt med fler skattesänkningar. Men partiet vill tvärt om ha ytterligare jobbskatteavdrag utöver det som alliansen gick till val på.

Sverigedemokraterna fick 6,5 procent i mätningen. Det är 0,8 procentenhet över partiets valresultat.

Möjligen ska Mona Sahlins S glädja sig åt att minskningen för partiet upphört i en tid då det i praktiken är partiledarlöst. Å andra sidan är det allvarligt för S att partiet ligger på en så låg nivå.

På Olof Palmes tid var ett dåligt valresultat för vänsterblocket, S och VPK, 47,5 procent 1976. I Novus för februari är de två partiernas stöd bara 33,4 procent.

Robert Sundberg

 

 

Mer läsning

Annons