Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra borgerligt val

/

Cecilia Malmström blir Sveriges kommissionärskandidat. Vilket får anses vara ett bra borgerligt val.

Annons

Cecilia Malmström är extremt välmeriterad och onekligen lämpad för uppdraget. Doktor i statskunskap, ledamot i Europaparlamentet mellan 1999 och 2006, där hon lade fokus på utrikespolitik, mänskliga rättigheter, EU:s utvidgning och konstitutionella frågor, och nu EU-minister i den sittande borgerliga regeringen.

Malmströms intresse och engagemang för EU är genuint och går inte att ta miste på, men i rollen som EU-minister i ett EU-avvaktande land som Sverige har Malmström inte kommit till sin rätt och ministerposten hamnat i skymundan. Rollen som EU-kommissionär kommer ge henne möjlighet att bli en starkare röst i europafrågor än hon varit i regeringen.

Före utnämningen av Malmström som Sveriges kommissionärskandidat höjdes det röster inom oppositionen om att utnämningen borde ske i samråd, ett krav som av förklarliga skäl fick kalla handen av regeringen Reinfeldt. Något sådan har inte varit tal om under tidigare Socialdemokratiska regeringar, och därför är det inte heller så märkligt att den borgerliga regeringen följer detta exempel och gör frågan till en alliansfråga.

Inför framtida nomineringar finns däremot all anledning att lägga partipolitiken åt sidan inför valet av kommissionärskandidat. Sverige är ett litet land med få tillräckligt meriterade politiker för denna typ av uppdrag. Även om skiljelinjer finns i förhållningssättet till EU mellan partierna handlar uppdraget som kommissionär mer om att representera unionen än Sverige och ett enskilt parti. Beroende på ansvarsområde kan också skillnaderna bli små ifråga om utförandet av uppdraget. Folkpartisten Cecilia Malmström är exempelvis precis som socialdemokraten Margot Wallström en stark förespråkare av en ökad öppenhet inom EU.

Det rimliga vore att riksdagspartierna gemensamt skulle besluta om kandidaturen till ett så viktigt uppdrag som posten som kommissionär.

Malmström är folkpartist, hon har under sin tid i parlamentet tagit strid för tjänstedirektivet och kommer utgöra ytterligare en av alla marknadsliberala röster inom en redan blå union.

Att den borgerliga regeringen nu väljer Cecilia Malmström är dock trots detta positivt. Malmström har både kunskaperna och erfarenheterna som krävs för att kunna bli en inflytelserik röst i kommissionen, och det stärker också Sveriges röst inom unionen, det avnationaliserade uppdraget till trots.

Under sin tid som parlamentariker tog Malmström bland annat initiativ till ett upprop mot EUs flyttkarusell, det vill säga den ordning som gör att parlamentet en gång varje månad flyttar från Bryssel till Strasbourg för att hålla session.

Ett slag för det sunda förnuftet. Och förhoppningsvis också en fingervisning om vad vi kan vänta oss av Cecilia Malmström som kommissionär framöver.

Mer läsning

Annons