Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brå och brotten

Vad Sverige behöver är inte först och främst en granskning av Brottsförebyggande rådet, som Beatrice Ask föreslagit. Vad Sverige är i långt mycket större behov av är bland annat en politik rörande polisväsendet som ökar vår trygghet. Och ett förebyggande arbete värdig namnet.

Annons

Regeringen Beatrice Ask representerar vill satsa mer pengar på fler poliser i yttre tjänst. Trots att det är en ineffektiv åtgärd som inte minskar brottsligheten. Detta vill man göra trots vetskap om att polisen bland annat i dag har stora problem med att hinna med det så viktiga utredningsarbetet. Vilket innebär att mängdbrotten som i dag begås bli liggande. Ibland i månader. Därmed säger samhället till både offer och förövare att vad som inträffat inte är sådär jätteallvarligt.

Vilka konsekvenserna av den typen av signaler blir är inte särskilt svårt att räkna ut.

Det svenska polisväsendet brottas i dag med enorma problem. Misshandelsfall blir liggande. Mängdbrott som cykelstöld, vilket är det vanligaste egendomsbrottet, har i dag en uppklaringsgrad på 2 procent enligt just BRÅ. Två. Procent.

Statistiken visar att polisväsendet på grund av politiska beslut och brister i organisation inte fungerar. DET är ett verkligt problemen. Inte BRÅ och deras statistik som så här långt med all önskvärd tydlighet visar oss vari bristerna ligger.

Och det riktigt provocerande är att det handlar om brister som skulle kunna åtgärdas genom politiska beslut. Om besluten bara handlade mer om verkliga behov än om populism. Men det gör de inte. Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons