Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra val lokalt av rödgröna

De rödgröna har bekväma majoriteter i alla Gästrikekommuner, utom i Gävle.

Annons

 De rödgröna är större än den förenade högern och halv två i morse, när två distrikt fortfarande var oräknade, hade de majoritet i fullmäktige

I Ockelbo får de rödgröna hela 59,2 procent, i Hofors 57,8, Sandviken 56,5 och i Älvkarleby 52,5. Det betyder stabilitet och möjligheter att driva en politik som gynnar flertalet också när ekonomin är lite darrig.
Sverigedemokraterna går fram men är politiskt marginaliserade, de får inget inflytande om de rödgröna håller ihop.
I Gävle är det knepigare. De rödgröna är klart störst men Socialdemokraterna har gjort ett dåligt val. Det kan bero på återkommande problem och upprörande konflikter om och i skolan. Uppsagda lärare, för stora barngrupper i förskolan, ett klart brutet vallöfte, och allmänt missnöje med delar av politiken. Socialdemokratin har haft svårt att få genomslag för sin politik.
Strömvallen blev en eländig följetong, kanske ändå med ett hyggligt slut, om Gif klarar sig kvar. Stortorget kostade mycket pengar, men blev ett vackert rum för Gävleborna. Sjukvården, en landstingsfråga, spillde över också på Gävlepolitiken. Kampanjen för att blir Europas kulturhuvudstad blev inte så lyckad och hela projektet slogs sönder av missnöje och högljudd populism.
I landstinget verkar det bli en ännu värre röra än under de senaste fyra åren. En fungerande majoritet kräver antagligen blocköverskridande, något parti får byta sida. Centern ha gjort ett katastrofval men Socialdemokratin har klarat sig hyggligt. Men nu väntar knepiga förhandlingar för att formera en majoritet som kan ta tig i ekonomiska problem och nödvändiga strukturella förändringar.

Mer läsning

Annons