Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräckligt borgerligt

/
  • STYR LANDET. Duon Borg-Reinfeldt dominerar regeringen totalt och drar alla allmänborgerliga väljare till sitt parti, som når 32,7 procent.

Annons

Sifos mätning för september kom i går. Ett år efter valet leder borgarna. Deras försprång över de tre rödgröna partierna är dock bara en procentenhet: 47,1 mot 46,1.

Men om inte Sverigedemokraterna, med 5,5 procent, röstar med regeringen förlorar den omröstningarna i riksdagen.

Stats- och finansministerpartiet Moderaterna tuggar i sig sina tre små koalitionspartners, i alla fall deras väljare. Centern och Kristdemokraterna har bara 4 procent vardera, några få tiondelar från att åka ur riksdagen.

Även Folkpartiet minskar och är nere på 5,8 procent, en nivå som förr lett till att folkpartiledare fått avgå.

Om man ska travestera Winston Churchill kan man säga om C, KD och FP: Aldrig har så många regeringspartier uppskattats av så få väljare efter att ha regerat så mycket som i fem år.

Det beror på att duon Reinfeldt-Borg dominerar regeringen totalt och drar alla allmänborgerliga väljare till sitt parti, som når 32,7 procent.

Det är nästan en procentenhet mer än Håkan Juholts S-parti, som noterar 31,8 procent. Om det är mycket eller lite kan diskuteras.

I Finland har S knappt 20 procent, i Danmark 25 och i Norge drygt 31, i kommunalvalet i år. I de tre nordiska grannländerna regerar dock S, vilket partiet inte gör här.

Bland de andra rödgröna partierna ökar Vänsterpartiet med 1,1 procentenhet, till 5,4. Kanske är det tack vare uppmärksamhet runt de fyra partiledarkandidater som kämpar om att ta över efter Lars Ohly.

Miljöpartiet minskar i motsvarande grad, till knappt 9 procent. Kanske beroende på oklarhet om MP ska samverka med borgarna eller inte.

Vänder sig Gustav Fridolins parti för mycket åt höger ser nog de många väljare maskrospartiet fått från vänsterhåll sig om efter ett mer pålitligt vänsterliggande parti att rösta på.

I dagarna är det 20 år sedan Ny Demokrati kom in i riksdagen. Det ledde till en mandatperiods minoritetsregerande för borgarna under statsminister Bildt.

På samma sätt är det för borgarna nu. De minoritetsregerar med stöd från Sverigedemokraterna. Det är bräckligt för det partiet har inte sagt att det är stödparti, likt VPK sa då S-minoritetsregeringar stödde sig på partiet på 70- och 80-talen.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons