Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott och straff

De seniora medborgarna i vårt land är ofta rädda för att utsättas för brott. Trots att de mest brottsutsatta är landets unga.  

Annons

Helt slumpmässig är brottsligheten nämligen oftast inte, även om det är lätt att få det intrycket om man endast har medier som sin faktakälla. Sådan är dock medielogiken. Där är det just de spektakulära fallen, de som avviker från normen som ges utrymme, vilket också skapar en skev bild av hur den faktiska brottsligheten ser ut i vårt land. Och vilken risk vi löper för att utsättas för ett våldsbrott exempelvis. 

Tittar vi på Brottsförebyggande Rådets statistik, presenterad i går rörande 2010, ser vi exempelvis att 1 procent av befolkningen utsätts för 50 procent av brotten. Den mest drabbade gruppen är unga vuxna i åldern 20–24 år, vilket är logiskt, givet att det bland annat handlar om en grupp i samhället som oftare än andra vistas i miljöer där brott begås (city, helgnätter, i kombination med alkoholintag). 

Vidare vet vi också att den farligaste platsen för kvinnan är i hemmet och för mannen ute på allmän plats.

Även om vi lätt skulle tro annorstädes, givet att det är överfallsvåldtäkterna som ges medialt utrymme. Och inte när snälla killen visar sig vara våldtäktsman. 

Verkligheten är varken lika farlig och brotten inte lika slumpmässiga som vi lätt förleds att tro av medierna. 

Vilket borde vara en tröst, inte minst för samhällets seniormedborgare.  

Mer läsning

Annons