Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott och straff

/
  • KRIGSBROTT. Det israeliska kriget mot Gaza måste få konsekvenser för de ansvariga, de ska föras till krigsdomstolen i Haag. Det skriver Richard Goldstone, som på FN:s uppdrag utrett vad som hände i Gaza.

Annons

576 sidor om Israels, och delvis Hamas, krigsförbrytelser under kriget mot Gaza. Detaljerna förödande för Israel, och sopar undan varje invändning; ett krig bortom alla rimliga proportioner.

Medvetet dödande av civila, medveten utslagning av all infrastruktur, medvetet raserande av sjukhus och skolor. Sedan isolering, blockad och utsvältning av halvannan miljon invånare i Gaza.

Richard Goldstone, chefsåklagare vid FN:s krigstribunaler för Jugoslavien och Rwanda, slår i sin pedantiskt noggranna rapport fast: Israel begick krigsbrott.

Den israeliska regeringen viftar bort allt; antisemitism. Så beskrivs de flesta kritiker, såväl kulturskribenter i Sverige som FN:s jurister.

Några svenska högerpolitiker sluter upp bakom Jerusalem och den israeliska regeringen i ett försök att vrida fokus från misären och morden i Gaza till Irans påstådda kärnvapen: ”Sverige måste stödja Israel i kampen mot den iranska bomben” utropar de på en debattsida. Iran samma hot som Irak mot världsfreden och Israel.

Men Saddam hade inga atomvapen och Iran saknar, under åtskilliga år, möjligheter att tillverka bomber. Och tanken på ett iranskt atomanfall mot Israel är lika surrealistisk som orealistisk; Israel har minst 200 bomber och kan när som helst radera ut Iran från kartan. Det finns planer, som en del i politiken mot landets grannar.

Men dessa bomber är ju ihopskruvade för en god sak, att skydda Israel. Iran har bara ondskefulla avsikter. Allt hänger nog ihop, med början i kärnvapen som inte existerar till hets mot avvikande.

De svenska parlamentarikerna vet ju bättre, men att förenkla gagnar saken, att sudda ut kritiken mot Israels groteska övervåld i Gaza.

Kanske ryggar de ändå inför vittnesmål om fosforbomber mot civila, och civila som mänskliga sköldar. Allt dokumenterat. Så barbariskt och mordiskt kan väl inte den israeliska krigsmakten, välsignad av Gud och med gudomligt uppdrag, uppträda mot kvinnor och barn?

De får väl beställa hem en kopia av Goldstones rapport.

Mer läsning

Annons