Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryr sig EU om Israel?

Annons

Jag letar på Carl Bildts självförtjust blogg efter något om Mellanöstern; inga träffar. Bildt äter middag i Europa och reser med kungen till Italien. För några år sedan speglade sig Bildt i Berlusconi, nu undviker han den italienska inrikespolitiken. Kejsardömet är väl för surrealistiskt.

När Bildt tog sig in och ut i Gaza efter kriget fällde han några anmärkningar om förstörelsen, raserandet av infrastrukturen och det förfärliga övervåldet. Sedan kom Amnesty och pekade ut Israel som krigsbrottsling. Soldater vittnade om mord och rasism. Vit fosfor hälldes över civila palestinier, ännu ett brott mot krigets lagar.

I går steg Benjamin Netanyahu in i premiärministerns kontor, för andra gången. Han har bildat en högerextrem regering där den rasistiske utrikesministern Avigdor Lieberman spelar en central roll. Lieberman vill förvandla Israel till en rent judisk stat. Osäkert vad han tänker göra med de israeliska araberna, mer än några diffusa hot om att de kan återvända till sina hemländer, vilka de nu är.

Regeringen måste skrivas som högerextrem och militant, med ett brett folkligt stöd. Tvåstatslösningen placeras i en avlägsen framtid, bosättningarna expanderas, östra Jerusalem töms på sina arabiska invånare. Palestinierna placeras i åtskilda och avlägsna bantustans; slaveriet utvecklas och expanderar.

EU kunde ha någon åsikt om det här, men tystnad i Bryssel. Och Bildt? Han äter.

Mer läsning

Annons