Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt recept!

/
  • Demonstrationer i Neapel, Italien, i oktober 2014 mot

Det finns olika recept på hur ett land ska bekämpa arbetslöshet och en sinande tillväxt.

Annons

Ett recept är att sänka löner och försämra arbetsvillkor, minska statens kostnader till ett minimum genom att sänka ersättningar för pensioner och olika bidrag, samt dra ner på antalet anställda i offentlig sektor. Det brukar kallas att dra åt svångremmen. Åtstramning.

Ett annat recept är att storsatsa på statliga investeringar som järnvägar, bostadsbyggande och utbildning. Värna nivåerna i ersättningarna och anställa fler i offentlig sektor. Vi kan kalla det att expandera.

Det första receptet har EU testat gång på gång sedan finanskrisen 2008. Och nej, det har inte funkat. Det har bara lett till att väldigt många människor numer är fattiga. Riktigt fattiga. Något som bland annat har visat sig genom att barnadödligheten har ökat i de områden som drabbats hårdats. Därutöver har tillväxten inte fått den snurr som ingenjörerna bakom receptet tänkt sig.

I veckan presenterade världsfacket ILO sin rapport om arbetslösheten i världen. I dag är drygt 200 miljoner människor arbetslösa på vår jord. Om fem år kommer den siffran att ha ökat, till fler än 212 miljoner människor enligt ILO – om vi inte byter recept.

"Låga löner som leder människor att konsumera mindre, och låga investeringar i ett land, naturligtvis har det en negativ effekt på tillväxten", säger världsfackets ordförande Guy Ryder, i ett pressmeddelande i samband med rapporten.

Och han har såklart rätt. Om vi ska få hjulen att snurra måste människor kunna konsumera. De som har minst tenderar att konsumera om inkomsterna ökar. De som har mest tenderar att spara mer om inkomsterna ökar. Så ren matematik säger att åtgärder som höjt barnbidrag, ökade möjligheter till omskolning och en trygg a-kassa gör att hjulen fortsätter snurra. Sänkta skatter för högavlönade och sänkt bolagsskatt hjälper inte nämnvärt.

ILO slår även fast att de allt djupare inkomstklyftorna inte bara har lett till en svagare tillväxt, de har även lett till att de sociala oroligheterna har ökat. Särskilt gäller det områden där ungdomsarbetslösheten är stor. Ingen stat i världen, inte ens de stater som tror på ökade klyftor och svångremspolitik som ett lyckat recept mot ekonomisk kris, vill se sociala oroligheter i sitt land. Så jämlikhet borde vara det självklara ledordet för alla regeringar i alla länder. Tyvärr är så inte fallet. Klyftorna i världen bara ökar.

Sedan finanskrisen 2008 har mer än 61 miljoner jobb försvunnit. Det har påverkat vår värld, det har påverkat människorna. Vi bör testa ett annat recept än det vi använt gång efter gång. Vi måste satsa, på människor, på framtiden. Expandera. Annars kommer ILO:s prognos att inte bara slå in, den kommer att övertrumfas av verkligheten. Framtiden är något vi bör se på med tillförsikt, inte med fruktan.

Mer läsning

Annons