Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C i dödsskugga

/

Annons

För ett parti som Centern, som tappat var sjätte väljare i valet 2010, är det rimligt att frågan ställs om partiledaren bör avgå. I Centerpartiets fall har partiledaren, Maud Olofsson, suttit i tio år.

Centerpartiets valanalys nyligen konstaterade att partiet hamnat i skuggan av Moderaterna.

Centerpartiet hävdade sig dåligt i valet, trots att några av partiets valfrågor var centrala. De handlade om företagande och jobb samt gröna frågor rörande miljö och klimat.

Under regeringsåren har Centern kompromissat bort kärnkraftsmotståndet.

Efter valet utökades regeringen med två moderatministrar. Då minskade Centerpartiets ministerandel. Partiet förlorade även ministerområden, som om näringsfrågor, och fråntogs vice statsministerposten.

Den del av budgeten som är under centerstatsråd är liten.

Valanalysen efterfrågar idémässig tydlighet hos partiet. En högerfalang vill dock sedan flera år ge Centerpartiet en marknads- och nyliberal profil. Partiledaren och partiledningen har slagit in på den vägen.

På de kommundagar Centern höll i Linköping i lördags diskuterades det om att ett nytt idéprogram som slår fast högerlinjen kan komma att tas fram till en extra C-stämma 2012.

Men mycket tyder på att väljarna i valet 2010 uppfattade Centerns högerprofilering och ogillar den. Flera centerväljare utanför storstäderna övergav partiet. Det är högerprofileringen som gett Centerpartiet problem att vinna väljare.

Det är också allvarligt att Centern slarvar bort sin ställning som ett parti som kan regera med både Socialdemokraterna och Moderaterna.

När båda blocken i och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen får svårare att få majoritet hade Centerpartiet som ett parti mellan blocken kunnat spela en viktig roll. Men med sin högerinriktning kan Centerpartiet knappast regera med Socialdemokraterna, eller samverka med partiet.

Det högerliberala Centerpartiet bryter med sin historia och ställer sig vid sidan av ansvaret att ge landet stabilt styre i svåra ekonomiska eller parlamentariska lägen.

Centerpartiet får, eller vill, inte ta regeringsansvar annat än med de moderater som skymmer partiet. Centern är i dödsskuggans dal.

 

Mer läsning

Annons