Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coach-fiaskot

/
  • Försökskaniner. Under de senaste åren har de arbetslösa fått agera försökskaniner för Alliansens olika innovativa idéer på arbetsmarknadsområdet. Idéer som bevisligen inte fungerat. En ny studie visar att regeringens satsning på jobbcoacher visserligen kostade en massa pengar, men inte fick de arbetslösa ut i jobb.

När politiska satsningar bevisligen inte fungerar, då bör politikerna tänka om. Men i vissa frågor tar prestigen formen av en tjock mur, som politikerna inte klarar av att ta sig förbi. Även då de tydligt inser att den här satsningen, den var inte lyckad. Alls. Så är det med regeringens satsning på jobbcoacher.

Annons

Det är en satsning som till dags dato har kostat skattebetalarna tre miljarder kronor. Tre miljarder kronor som inte har lett till vad det var tänkt att göra. Det vill säga; få arbetslösa ut i jobb.

IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har på uppdrag av regeringen studerat effekterna av jobbcoachsatsningen. De kommer fram till att jobbcoacher vare sig gjort till eller från för de arbetslösa. De som lyckas bäst att komma ut i jobb efter ett möte med en jobbcoach är de personer som varit arbetslösa en kort tid, en månad eller så. Antagligen hade inte de här personerna haft supersvårt att få jobb även utan en jobbcoach. De som lyckas sämst att komma ut i jobb efter ett möte med en jobbcoach är, inte helt oväntat, de personer som varit arbetslösa under en lång tid. För dem kan ett möte med en jobbcoach till och med innebära att det tar än längre tid att få ett arbete.

IFAU konstaterar i rapporten att de arbetssökandes möjligheter att få arbete styrs till största del av vilka förutsättningar de har och vilken arbetsmarknad de möter. Jobbcoacherna gör som sagt vare sig till eller från.

Dock, vi bör inte förringa att det för den som är arbetslös kan vara trevligt och peppande att möta någon som lyssnar och tipsar. Som hjälper till att författa cv, och sätter upp ett mål för arbetssökandet. Men, är det inte något som är tokigt om inte de anställda på Arbetsförmedlingen har det som sin uppgift?

Vänsterpartiets Josefin Brink lyfter en annan intressant fråga i nättidningen Dagens arena: Den enorma upphandling som skett av hundratals jobbcoacher runt om i landet, den måste ha kostat en hel del i administration. Pengar som borde ha gått till arbetsmarknadsåtgärder, inte till att administrera upphandlingar. På vilket sätt är det ett effektivt sätt att sköta skattebetalarnas pengar?

Under de senaste åren har de arbetslösa fått agera försökskaniner för Alliansens olika innovativa idéer på arbetsmarknadsområdet, som jobbcoacher och Fas 3. Idéer som bevisligen inte har fungerat.

Det enda rätta nu vore om regeringen forcerar prestige-muren och sätter stopp.

Annons