Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen som definierade oss

Annons

11 september 2001 är dagen som definierade en hel generation. Precis som människor kan säga var de var när Kennedy sköts finns det i dag få som inte kommer ihåg vad de gjorde och var de var 11 september 2001.

Själv satt jag i en datorsal i ett studentbibliotek i Utrecht, Nederländerna när jag fick informationen om vad som hade skett.

Förmiddagens lektioner och föreläsningar var avklarade och nu satt jag där för att läsa nyheter. Men när jag försöker ladda upp Aftonbladets hemsida gick det först mycket långsamt, sedan laddades det fram en avskalad sida. Överst på sidan en bild på World Trade Center. Ett år tidigare hade jag studerat statsvetenskap i USA, varit i New York, stått på plazan mellan de två tornen och blickat upp mot dem. Nu kom det rök ur dem.

Resten av dagen följde jag och mina vänner nyhetssändningarna på CNN. Bilderna var overkliga.

Vi var alla där för att studera juridik. Vi var samhällsengagerade och politiskt intresserade. Vi diskuterade det inträffade och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Det hölls tysta minuter på lektioner för offren och det som inträffat sattes in i en juridisk kontext.

Den hösten invaderade USA Afghanistan. Efter Afghanistan följde kriget i Irak. Attacker i Istanbul, London och Madrid.

Tio år senare räcker det att gå genom säkerhetskontrollen på en flygplats för att veta att 11 september inte bara är ett minne. Att det handlar om en dag som definierade oss och de tio år som gått. Demokratin som skulle försvaras har sats på undantag, mänskliga rättigheter och internationella rätt lika så.

Fredagen 22 juli sitter jag tio år senare och arbetar på morgondagens ledare. Nu rapporteras nyheter i realtid och genom sociala medier kommer nödrop till en hel värld i samma stund det ogreppbara inträffar.

Först ett attentat mot regeringsbyggnader i centrala Oslo, sedan ett politiskt massmord på Utöya. Den här gången handlar det om högerextremism.

Det finns två vägar att möta terrorismen. USA valde den väpnade kampen efter 11 september. I dag vet vi att det handlar om ett krig som ännu inte lyckats med något större än att beskära precis de värden som skulle försvaras.

Jens Stoltenberg valde den andra, i samma stund som han meddelade världen att attentaten mot Norge skulle mötas med mer demokrati. Inte mindre.

Vilket också är det enda sättet att försvara demokratin mot de som försöker mörda den.

Mer läsning

Annons