Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens soppa

/
  • Får inte sälja. Vattenfalls styrelse ville sälja sin del av elnätet. Regeringen sa nej till det. Med rätta.

Enligt TV4 var Vattenfall på väg att sälja ut sitt elnät för att kunna investera i brittisk kärnkraft. Trots att regeringen ställt krav på bolaget att gå i bräschen för omställningen till grönare el.

Annons

Om TV4:s uppgifter stämde eller inte ville inte Vattenfall svara på inledningsvis. Men sedan kom svaret och det utgjordes av ett nej, utförsäljning av elnätet är inte aktuellt i dagsläget.

Det hela framstår som ytterst dubiöst. Vad som kan uttydas av gårdagens uttalanden från Vattenfalls och regeringens sida är att samtal om en försäljning faktiskt pågått, hur långt gångna planerna egentligen varit är däremot oklart. Att de över huvud taget förelegat är oförsvarligt och omdömeslöst. Att regeringen sagt nej till planerna borde inte vara något annat än självklart.

Avregleringen av det svenska elnätet skulle ge billigare el genom ökad konkurrens. I dag är vårt elnät uppdelat i stamnät, regionnät och lokala elnät. Stamnätet äger staten. Regionnätet ägs av endast några få aktörer där Vattenfall, Eon och Fortum är de största ägarna. Det lokala elnätet ägs av något hundratal privata och offentliga aktörer.

Och i Övertorneå hittar vi det enda argumentet vi behöver för att kräva av Vattenfall och ägaren staten att elnätet företaget har i sin besittning inte skall säljas. För Övertorneå är en kommun som i två års tid mörklades av den lokala nätägaren Ekfors Kraft efter en tvist om betalning av faktura. Mörka vintrar i Norrbotten blev i Övertorneå ännu mörkare när leverantören av el till gatubelysning satte sig på tvären och släkte lyset.

Tvisten hamnade till sist i marknadsdomstolen, men marknadsdomstolen gav nätägaren rätt och ansåg dessutom att kommunen inte agerat i enlighet med vad som hade kunnat förväntas.

Maud Olofsson var förbluffad. För vad domen sade var att nätägaren hade rätt att släcka ner ett helt samhälle vintertid på grund av den pågående tvisten. En situation vår lagstiftning inte täckte. Det fanns helt enkelt inget lagstöd för att tvinga nätägaren att trycka på lysknappen.

Vi behöver el. Därför behöver vi också en ägare även på en avreglerad marknad som i delar garanterar oss den nödvändiga elen. Vattenfall är en av de största aktörerna på marknaden och dessutom ett statligt ägt bolag. En försäljning av deras nät skulle riskera försvaga vår infrastruktur och göra Sverige mer sårbart. Ett oförlåtligt misstag som inte under några omständigheter får bli verklighet, vare sig nu eller i framtiden.

Mer läsning

Annons