Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för bonusar?

Annons

För bara några månader sedan räckte regeringen över tiotals miljarder till nödlidande banker. Svindlande affärer i Baltikum hade tömt reserver och sopat rent i bankvalven. Konkurser hotade.

Miljarderna därför nödvändiga, försäkrade alla, för att hålla ekonomin upprätt. Utan fungerande banker stannade landet.

Något ansvar utkrävdes inte för att få del av nödlånen. Direktörerna, de flesta med generösa ekonomiska villkor, kunde strax göra nya affärer.

I Baltikum, där länder och regeringar hotades av bankrutt, ställdes stenhårda villkor för ekonomiskt understöd från den internationella finansvärlden. Löner hyvlades ner till miniminivåer, sjukhus och skolor stängdes, socialhjälp knappt livsuppehållande. Nöd ännu i dag där.

Bankerna här fick en diskussion om bonusar och belöningar.

En fråga om anständighet att ligga lågt under krisåren, och sedan se över nivåer och inriktning. Regeringen förmanade direktörer och skrev ut moraliska riktlinjer. G20 formulerade internationella regler.

Men nu är det fest igen.

Bankerna, som ännu går ganska knackigt, delar ut miljarder till direktörer och anställda. DN har räknat ihop bonusarna och nått 5,4 miljarder.

SEB samlar ihop en miljard i vinst, men betalar ut två miljarder i bonus. Nordea sprider ut två miljarder, Swedbank, som begärt 27 miljarder från sina ägare för att undvika kollaps, reserverar 800 miljoner till de finaste direktörerna. Handelsbanken, som klarat sig bra i krisen, avsätter några hundra miljoner till chefer och personalstiftelser.

En välvillig tolkning av bankernas samlade, utmanande omdömeslöshet kan väl få bli att läget är fortsatt allvarligt, men inte så farligt. Och det är ju kunderna som betalar festen.

Mer läsning

Annons