Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt.Till sist.

/
  • ensamma. En majoritet av landets kommuner fortfarande från att skriva avtal med Migrationsverket. Vilket har lett till att ansvarsfördelningen i dag är så skev att systemet i sig knappt kan klassas som funktionsdugligt.

Annons

Arga skåningar och ett kommunalråd som inte skäms för att elda på den svenssonrasism som under de senaste dagarna blivit synonymt med Vellinge kommun. Det är ingredienserna som till sist gjort frågan om de ensamkommande flyktingbarnen medialt intressant. Vilket är obegripligt. Eftersom frågan varit aktuell under flera års tid.

Inställningen i Vellinge till mottagandet av ensamkommande flyktingbarn är nämligen inte unik. Migrationsverket har i åratal påtalat behovet av att fler kommuner skriver avtal om mottagande. Men arbetat har gått trögt. I juli månad hade bara 98 kommuner skrivit avtal. Vilket innebär att runt två tredjedelar av landets kommuner fortfarande inte har något avtal och att Migrationsverket därmed uppenbarligen ropar rakt ut i tomma intet.

Men nu har det alltså slutligen blivit fart på det hela.

Under gårdagen gick Migrationsminister Tobias Billström ut och förkunnade att Vellinge kommun borde teckna avtal om mottagande med Migrationsverket. En propå som även riktas till landets övriga kommuner utan avtal med Migrationsverket, men som förmodligen kommer bli fruktlös om vi ser till hur arbetet förlöpt så här långt.

I mottagandet av de ensamkommande barnen ligger ett uppenbart systemfel inbäddat.

2006 genomfördes en lagändring som gjorde landets kommuner ansvariga för mottagandet. Detta eftersom det var inom kommunernas socialtjänst som kompetensen ansågs finnas för att på bästa sätt möta de ensamkommande barnen i deras utsatta situation. Det ekonomiska ansvaret lades däremot på staten, vilket innebär att de kommuner som bedriver mottagandeverksamhet ersätts för detta.

Men trots detta avstår alltså en majoritet av landets kommuner fortfarande från att skriva avtal med Migrationsverket. Vilket har lett till att ansvarsfördelningen i dag är så skev att systemet i sig knappt kan klassas som funktionsdugligt.

Regeringen håller nu på att utreda mottagandeverksamheten. Det är bra. För om två tredjedelar av landets kommuner avstår från att skriva de nödvändiga avtalen om mottagande av ensamkommande barn krävs det en systemförändring.

Annars riskerar det svenska mottagandet inte bli något annat än ytterligare en traumatiserande upplevelse för redan traumatiserade barn, ensamma i ett främmande och uppenbarligen föga välkomnande land.

Mer läsning

Annons