Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den beresta maten

/

Annons

De handpillade räkorna i butik är onekligen handpillade. Men inte i Sverige, det blir för dyrt och därför skickas räkorna istället från Sverige och Skandinavien till Lettland, Polen, Marocko eller Tunisien, där de handpillas för att sedan skickas tillbaka till Sverige. Om detta skrev Svenska Dagbladet ett utmärkt reportage för en tid sedan.

Fläsk från Danmark är ofta billigt. Billigt betyder dock ifråga om griskött ofta vidriga produktionsvillkor och överdriven antibiotikaanvändning. Överdriven antibiotikaanvändning betyder i förlängningen en ökad resistensutveckling och fler dödsfall på grund av overksamma preparat.

Vill du äta färska sockerärtor mitt i vintern kommer ärtorna med största sannolikhet från Kenya. De åker flyg för att komma till dig, med allt vad det innebär ifråga om miljöfarliga utsläpp. Är du sugen på sparris i januari har den odlats i Peru och precis som ärtorna flugits över halva jordklotet, bara för att du ska kunna äta grödor som inte är i säsong i Sverige och Europa.

Närproducerat betyder inte nödvändigtvis ekologiskt eller hälsosamt. Det betyder bara att maten inte rest över halva jorden för att nå din lokala livsmedelsbutik. Vilket dock som fristående variabel är positivt eftersom din klimatpåverkan då blir mindre.

Om allt detta skulle Livsmedelsverket egentligen ha informerat dig i de miljösmarta kostråd som man 2006 fick i uppdrag att utforma. Kostråd kommissionen dock satte stopp för eftersom denna typ av konsumentinformation anses utgöra ett handelshinder och därmed står i strid med de fyra friheterna inom EU.

Nya tag togs dock hos Livsmedelverket och råden omformulerades, men efter kritik från bland annat Kommerskollegium skrotade regeringen till sist projektet helt, rapporterar Ekot. Vilket bara är att beklaga.

Vad det handlade om var trots allt ett i grunden mycket bra projekt, med syfte att minska svenskens klimatpåverkan genom en smartare livsmedelskonsumtion. Vad Sverige inte fick säga till dig som konsument var dessutom inget mer än det självklara; att det är bra att äta närproducerat ur miljösynpunkt.

Historien om de svenska konsumentråden är dock inte på något vis uppseendeväckande. Inom gemenskapsrätten har omsorgen om frihandeln genom åren ansetts väga tyngre än både miljöhänsyn och folkhälsa. Det visar en rad avgöranden i EU-domstolen.

Vilket dock är ett faktum Sverige borde ifrågasätta. Istället för att accepterat.

Mer läsning

Annons