Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den rätta tron?

/
  • VARFÖR JUL? Skolminister Jan Björklund vill lära eleverna sambanden mellan kyrkan och Sveriges historia. Häxbränning kan var en del, en annan varför Jultomten skrämmer små barn.

Annons

Kristendomen, säger Jan Björklund, ska ges särskild ställning i skolornas religionsundervisning. De kristna traditionerna, som präglat Sverige i tusen år eller så, ska lyftas fram och präntas in.

Kanske tänker Björklund, en gång officer, på de starka banden mellan kyrkan och krigsmakten. Soldater på väg ut mot fienden och slagfälten fick en välsignelse med på vägen. Hur skulle den tolkas? Björklund kanske har svaren? Korstågen kan väl också sorteras in i Björklunds kristendomsundervisning.

Möjligen filosoferar han allmänt kring kyrkan i krig, eller den katolska kyrkans överslätande hållning till den tyska, spanska och italienska fascismen.

Några tankar kan gå tillbaka 150 år så där, då den bigotta och inskränkta svenska kyrkan tvingade någon miljon att utvandra till Amerika. Där fanns den religionsfrihet som var främmande, avskyvärd och gudsförnekande för den kristna överheten i Sverige.

Björklund kanske också reflekterar något över kyrkan och häxorna, eller kyrkan och sträckbänken, tumskruven, stupstocken och andra specialiteter inkvisitionen prövade på alla som avvek från enda sanna tron.

Men för den som lyssnat på Björklund är enklare symboler troligare; julen, påsken och andra vackra och varma kristna högtider. Skolan ska lära eleverna varför och hur, med betoning på det svenska. Att de inte är särskilt svenska bekymrar inte skolministern. Han är ute efter symbolerna, inte dess historiska urkunder.

Hur elever med annan religiös och historisk bakgrund ska förhålla sig till svenska julseder är väl inte heller riktigt utrett. I Björklunds skola får väl lärarna peka på likheterna mellan kristendomen och andra läror; det finns en gemensam gud, men flera profeter? Det kan nog bli knepigt.

En gång skulle skolan vara ickekonfessionell och inte prioritera någon religiös riktning. Tron var en privatsak, och inget som skulle prackas på eleverna. De fem världsreligionerna skulle därför behandlas lika. Så resonerade Skolverket, men Björklund underkänner hela underlaget för denna självklara hållning. Sverige är ju kristet, inte muslimskt eller buddistiskt.

Sverigedemokraterna, som ser sig som varmt kristna, har glömt uttåget ur Storkyrkan och applåderar skolministern. Åkesson och Björklund är överens.

Att svenska kyrkan rymmer otaliga personer som kan ses som nutidens änglar är en annan sak. Men de har inget att vinna, eller lära av regeringens förenklade syn på religion och historia.

Kennet Lutti

Mer läsning

Annons