Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den siste Kennedybrodern

Annons

Efter John F Kennedys seger i presidentvalet 1960 drog en del upp ett scenario där de tre Kennedybröderna skulle vara i Vita huset lång tid. Först är John president i åtta år, sedan Robert, sedan Edward.

Prognosen slog fel. John mördades i november 1963 . Robert var då justitieminister och blev sen senator. Han kandiderade i demokraternas primärval för att bli presidentkandidat 1968. Men Robert mördades i juni det året i Kalifornien, efter att ha vunnit primärvalet där. Hade han inte blivit mördad kanske han hade blivit partiets kandidat och vunnit presidentvalet.

Scenariots del två kunde då ha slagit in.

Den yngsta av bröderna, Edward ”Ted” Kennedy, blev senator för Massachusetts 1962. Han ställde upp i demokraternas primärval 1980.

Men han förlorade mot den sittande presidenten, partikamraten Jimmy Carter.

Hade Ted blivit partiets kandidat hade han kanske kunnat bli president 1980. I så fall hade tredje delen av scenariot blivit verklighet.

Ted förblev senator och satt i senaten för staten Massachusetts i 47 av sina 77 levnadsår. Han dog förra veckan och var då fortfarande senator.

Ted Kennedy låg till vänster i amerikansk politik. Samtidigt lyckades han i flera sakfrågor få till stånd breda uppgörelser i senaten med även republikaner.

Inför presidentvalet 2008 tog Ted Kennedy ställning för Barack Obama i demokraternas primärval.

I en del frågor, som sjukvård, drev Ted Kennedy på opinionen åt sitt håll. Ted Kennedy fungerade i frågor som dessa som en central opinionsbildare.

Samtidigt kom Ted Kennedy att symbolisera vänstern i amerikansk politik, som kallas för liberaler. Efter valsegrarna för demokraterna på 60-talet gick USA under 70- och 80-talen in i en högerera.

Genom att betona en kulturell dimension i politiken rörande hårdare straff, rätt att bära vapen, abortmotstånd och en del annat lyckades republikanerna få de ekonomiska och klassmässiga dimensionerna att bli mindre centrala för väljarna. Det gynnade dem och missgynnade demokraterna.

När Ted Kennedy dog var demokraterna dock inne i en framgångsperiod efter valsegrarna 2006 (kongressvalen) och 2008 (president- och kongressval).

Demokraterna hade innan Ted Kennedy dog 60 platser av senatens 100 och kunde hindra att republikanerna fördröjer beslut. Hans senatsplats kommer att fyllas i ett nyval snart. I den starkt demokratiska staten Massachusetts väntas en demokrat segra i det.

Men inslaget av personval är stort och en republikan har nyligen lyckats bli guvernör i Massachusetts.

 

Mer läsning

Annons