Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är tungt nu

/
  • VILKEN FRAMTID? Över tusen från Ericsson skall snart konkurrera om de få nya jobb som finns, de flesta i tjänstesektorn. Tio procents arbetslöshet ställr väldiga krav på samhället och lokalpolitikerna.

Annons

Kanske kan tyngden i Ericssons samhällsansvar ställas mot graden, eller intresset av att informera den lokala politiska ledningen. Det är ju den som får ta mycket av jobbet när fabriken stängs ner.

Carina Blank fick ett telefonsamtal, ungefär när de snart arbetslösa informerades om den inställda framtiden. Tusen jobb bort, var det korta och lakoniska beskedet. Undertexten kan skrivas; varsågod. Nu är det er fråga.

Det multinationella företaget gör som man gjort tidigare, lämnar över ansvaret för den personal man inte längre har behov av till samhällets instanser.

Jan Wassenius, som sände över nedläggningen till de chockade, hade inte ett enda ord, inte en mening som rymde företagets ansvar, möjliga förhoppningar eller vilja att ens antyda lösningar för de personliga katastroferna.

Han höll sig till teknikskiftet, snart inställt i Gävle, avancerad i Tallin. Kostnaderna avgör. Om ett år är det därför slut, och de som vill gå hem tidigare önskas lycka till. Ericsson drar vidare, och Gävle skrivs ner till en notis i företagets historia.

Från regeringen på sin höjd diskreta viskningar om Ericssons ansvar, men ordrikt om konkurrens, marknadens stenhårda villkor och låglöneländernas oändliga möjligheter att byta till sig både enkel och komplicerad industriell produktion.

Där kan en öppning ses mot Ericssons ställning på världsmarknaden. Det kräver hårda tag, cynism och kanske hänsynslöshet för att klara sig, och behålla det tekniska försprånget mot aggressiva konkurrenter. En överlevnadsfråga, men inte för överflödiga anställda.

Ericssons tusen ställs snart upp i kö framför Arbetsförmedlingens tjänstemän och inkallade coacher. Vi kraftsamlar, försäkrade några chefer på en hafsig och nervös presskonferens i går. Det finns ljusa tecken, försäkrade en chef, i tjänstesektorn.

Var och en av de arbetslösa skall nu kartläggas och ges möjligheter att skaffa ny kompetens. Men läget är som det är, i Gävle ser det lite halvtråkigt ut. Den som vill ha ett nytt jobb får nog flytta. Och redan samtal om behov av ingenjörer ute i landet. En illustration till arbetslinjen; ta jobb var som helst.

I Gävle, och länet, når arbetslösheten enligt den senaste prognosen nästan 10 procent, plus de drygt tusen från Ericsson. Några nya industrijobb lär det knappast bli, mer än på marginalen.

Samtidigt föll industriproduktionen i landet med 16 procent i oktober. Antalet sysselsatta minskar med 108 000 i år och 55 000 2010.

Tung dag, sade många i går. I dag är det tyngre.

Mer läsning

Annons