Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev Per Bill

/

Per Bill blir landshövding i Gävleborg. Det stod klart under torsdagen.

Annons

För den stora allmänheten är Per Bill mest känd för att 2004 ha sprungit med barnvagn efter stadsgårdskajen i Stockholm efter en vinprovning och efter detta hamnat i fyllecell.

En enda handling definierar dock inte en människa, och orättvist eller inte, så är det tyvärr detta som gjort Bill till en rikskänd politiker. Snarare än hans politiska gärningar. Att det handlar om en politisk doldis vittnar även kommentarerna i länet rörande utnämningen om. För av de Arbetarbladet pratat med, vet få något om Bill över huvudtaget. Och detta trots att han suttit i riksdagen sedan 1994.

Per Bill är Moderat. Han är också doktor i medicinsk vetenskap. Får vi tro civilminister Ardalan Shekarabi är Bill en "lösningsfokuserad och pragmatisk person". Det kan komma väl till pass i ett län som Gävleborg där hans tongivande partikollegor är allt annat än just detta.

Per Bill blir landshövding i ett län som behöver en aktiv landshövding som inte bara sitter av sin tid i väntan på pension. Gävleborg har Sveriges lägsta utbildningsnivå och Sveriges högsta arbetslöshet och är i stort behov av en kultur som uppmuntrar till innovation, istället för att sörja industrijobben som försvunnit. Per Bill har varit ordförande i kulturutskottet, där han mest minnesvärda insats tyvärr var ett besked om att stödet till kulturtidskrifter skulle kapas radikalt. Förhoppningsvis är detta inte talande för hans inställning till kultur. Gävleborgs kulturliv behöver allt stöd det kan få och utgör en viktig motor för länets intellektuella utveckling.

Konstateras kan att Bill har ett digert arbete framför sig.

Att Per Bill har suttit i Riksdagen sedan 1994, betyder att hans nätverk är omfattande både i och utanför riksdagen. Det nätverket kommer förhoppningsvis användas av Bill för att flytta fram Gävleborgs positioner som län.

Något annat har ett Gävleborg inte råd med, med alla de utmaningar som ligger framför oss. Vi behöver en stark röst för utbildning, innovation och företagande. Och det måste Bill ovillkorligen bli.

LÄS MER:

Elektronisk dansmusik om landshövdingen själv får välja

Han blir Gävleborgs nya landshövding

Få känner till nya landshövdingen

Skål och välkommen

Mer läsning

Annons