Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det borde ha varit vårt beslut"

Annons

Vi sitter i soffgruppen utanför plenisalen i kongresshallen i Karlstad. Gävles och Sandvikens miljöpartistiska kongressombud har precis lagt sina röster på kommande språkrör för partiet. Valberedningens förslag är att Gustav Fridolin får fortsatt förtroende och att Åsa Romson byts ut mot nuvarande biståndsminister Isabella Lövin.

De fem kongressombuden har gjort sina val, men känner samtidigt att de inte haft så mycket att säga till om. Valprocessen har gått alldeles för snabbt. Det känns toppstyrt. Precis tvärtemot Miljöpartiets andemening. Tvärtemot det parti de en gång gick med i.

Konstantinos Erlandsson från Sandviken säger:

– Det hade varit bättre om det hade varit upp till oss. Jag förstår Åsa Romsons beslut att avgå, men bytet av språkrör borde ha varit vårt beslut.

Ewa Ahari från Sandviken fyller i:

– Nä, det var inte snyggt skött.

Och David Ling från Gävle ger sin syn:

– Det var alldeles för kort tid, två veckor. Det hade varit bättre om det utlysts en extrakongress i höst där valen gjordes, eller om valen hade fått vänta till nästa kongress. De som inte är etablerade har inte haft en chans mot ministrar och mer kända personer.

Ewa Ahari berättar att hon som ansvarig i Sandviken blev uppringd av valberedningen inför språkrörsvalen, men att hon valde att inte uttala sig. Detta då hon inte kände att hon hade mandat att föra de övrigas talan. Vilket de övriga håller med om var det bästa att göra i den situation som var.

Jag frågar om de nu ändå känner sig trygga med Fridolin och Lövin som ytterst ansvariga för att föra ut partiets politik.

– Inte helt, säger Konstantinos Erlandsson.

Det handlar bland annat om Lövins syn på tillväxtbegreppet, att hon sagt att tillväxt är något bra. Konstatinos förklarar att han ser att situationer ser olika ut i olika delar av världen, det som fungerar bra i utvecklingsländer behöver inte vara något positivt i Sverige, och tvärtom. Därutöver är han kritisk mot det kvinnliga språkrörets syn på upphovsrätt och fildelning, där hon inte stått för partilinjen under sin tid i Europaparlamentet.

Det ser ut som den närmaste framtiden blir en tuff tid för de båda språkrören, inte minst Isabella Lövin. Kanske inte så mycket externt som internt. Hon kommer att bli ifrågasatt, kritiserad, prövad. De båda som ska föra partiets talan i offentligheten har inte bara medier och väljarna att förhålla sig till. De har även att blidka de sina. Gräsrötterna.

Mer läsning

Annons