Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att förändra

/
  • Protesterna hjälpte. Den hårt kritiserade utvisningen av demenssjuka Ganna Chyzevska, 91, stoppades i sista stund. Från vänster: Svetlana Otto, dotter till 91-åriga Ganna Chyzevska och barnbarnet Anna med Gannas barnbarnsbarn.

Annons

Det går att förändra. Det måste vara kontentan av den känslosamma bergochdalbana som utspelade sig på Arlanda flygplats under tisdagen. Tanken var att ett plan med destination Kiev, Ukraina, skulle lyfta på eftermiddagen. Med på planet skulle 91-åriga Ganna Chyzhevska finnas. Ganna själv förstod nog inte så mycket. Hon är dement, hjärtsjuk och nästan blind. Ganna Chyzhevska har bott hos sina barnbarn i Sverige under flera år, och har inte längre några anhöriga kvar i Ukraina.

Men, en knapp timme innan avvisningen skulle verkställas ställdes den in. Något som ledde till jubel och glädjetårar på Arlanda. Anledningen var dock inte att Migrationsverket eller migrationsminister Tobias Billström helt plötsligt kommit på att avvisningen av en 91-årig dement, hjärtsjuk kvinna skulle vara inhuman. Nej, anledningen var att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg beslutade att ta upp Gannas ärende. En utvisning av Ganna Chyzhevska skulle nämligen kunna innebära en kränkning av hennes rätt till skydd mot omänsklig behandling (artikel tre i Europakommissionen).

Det innebär att Ganna Chyzhevska har fått en frist på ungefär två veckor.

Själv förstår hon antagligen inte så mycket. Mer än att alla runt om henne just nu är väldigt glada.

Ganna sökte uppehållstillstånd i Sverige för åtta år sedan efter att hennes make dött. En ansökan som avslagits i alla instanser i det svenska migrationsväsendet.

Protesterna mot beslutet att avvisa Ganna har varit många och starka. På sociala medier, i tidningar och i radio och tv har människor gjort sina röster hörda. Innan avvisningen skulle ske samlades demonstranter på Arlanda för att protestera.

Det är lätt att kritisera Migrationsverket för stelbent paragrafrytteri. Vi bör dock komma ihåg att Migrationsverket (liksom övriga myndigheter) bara följer gällande lagar och regler. Lagar och regler som våra politiker beslutar om.

Det är särskilt två lagändringar som våra politiker har beslutat om som har gjort det svårare för människor som Ganna att stanna i Sverige.

Dels handlar det om bestämmelsen som tidigare kallades för den ”sista länken”, och som innebar att äldre människor vars enda anhöriga fanns i Sverige hade rätt att stanna i landet. (En bestämmelse som Moderaterna och Socialdemokraterna enades om att ta bort 1997.)

Dels handlar det om förändringen i den nya utlänningslagen som infördes våren 2006, då begreppet ”humanitära skäl” ersattes av begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter”. Ett begreppsbyte där siffrorna talar sitt tydliga språk. 2006 fick 3 657 personer uppehållstillstånd under kategorin ”humanitära skäl”, fyra år senare, 2010, beviljades 858 personer uppehållstillstånd på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”.

91-åriga Ganna Chyzhevska får alltså respit, hon får stanna ännu ett tag i Sverige. Men samtidigt, utan att synas eller höras, avvisas tusentals människor varje år från Sverige. Människor som inte får något utrymme i media, eller tillägnas en egen facebook-sida.

Sveriges flyktingpolitik måste bli humanare, för alla. Lagar och regler som inte fungerar som det är tänkt går att förändra. Om vi bestämmer oss för det tillsammans.

Mer läsning

Annons