Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om människosyn

/

Anne Ramberg är generalsekreterare för det svenska Advokatsamfundet. Hon är även kamrat med kungen och medlem i Kungliga patriotiska sällskapet. En skicklig advokat och mycket, mycket framgångsrik kvinna. Med bristande omdöme.

Annons

För det är tyvärr brist på omdöme som får en individ att offentligt försvara en kamrat mot en medial granskning som vi med självklarhet förväntar oss av journalister ifråga om alla andra makthavare. Och det är av brist på omdöme en individ med titeln generalsekreterare för Advokatsamfundet i en debatt i Aktuellt mot Aftonbladets Jan Helin konstaterar att "Jag tror inte att det finns anledning att lita på personer som just är dömda för förberedelse till utpressning och som tillhör Sveriges absolut främsta gangsters." 

Anne Ramberg representerar samtliga Sveriges advokater när hon uttalar sig i egenskap av generalsekreterare för Advokatsamfundet, vilket hon gjorde i Aktuellt. Advokater som representerar just den typ av individer som Ramberg inte anser att det finns någon anledning att lita på. 

I Aktuellt ifrågasätter Ramberg även bland annat "Den omständigheten, att man väljer och tro på dem och inte på statschefen." Enligt Ramberg är en statschef alltså mer trovärdig, och kan inte lämna felaktiga uppgifter. Trots att bland annat Bill Clinton gjorde det i samband med Lewinsky-affären i egenskap av president. Även individer på framstående positioner kan ljuga, men det är ett faktum som verkar ha undgått Ramberg.

När Ramberg talar om statschefens trovärdighet i egenskap av just statschef blir hennes uttalande än mer graverande. Av det enkla skälet att det handlar om en människosyn som bland annat i så fall skulle innebära att någon rättegång mot den nu våldtäktsanklagade före detta IMF ordföranden Dominigue Strauss-Kahn över huvud taget inte skulle behöva hållas. Hans position som ordförande för IMF skulle enligt Rambergs synsätt nämligen göra honom mer trovärdig på grund av hans position än den hotellstäderska han anklagas för att ha våldtagit.

Om Rambergs syn på trovärdighet är representativ för medlemmarna i det svenska Advokatsamfundet handlar det i så fall en inställning som äventyrar den svenska rättssäkerheten. För det skulle innebära att grundläggande principer som att alla, oavsett samhällsposition och status är lika inför lagen, sätts på undantag i den svenska rättsprocessen. Lyckligtvis delar dock inte alla Rambergs syn på trovärdighet. Claes Borgström är en av de som under förra veckan kritiserat Ramberg för hennes uttalanden. 

Ramberg ser dock inte själv några som helst problem med de åsikter hon framfört. Det är i sig är ett problem, som Advokatsamfundet nu måste hantera om man vill bibehålla sin egen trovärdighet. 

Mer läsning

Annons