Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det oundvikliga

/
  • Avgår. Greklands premiärminister Giorgos Papandreou meddelade på söndagen att han avgår. Nu ska en koalitionsregering styra landet, de kommer att tvingas ta beslut om tuffa neddragningar i välfärden.

Annons

Det har varit en lång vandring mot det oundvikliga. Nu gick det inte längre. Sent på söndagskvällen meddelade Greklands premiärminister Giorgos Papandreou att han ställer sin plats till förfogande. Han avgår.

Under måndagen enades majoriteten i Greklands parlament om att nyval ska hållas 19 februari nästa år. Fram tills dess tar en koalitionsregering över makten i landet. Det är på tiden, faktum är att det är något som borde ha skett för flera månader sedan.

Ett land som är så nödtvunget att genomföra en krispolitik, att skära i välfärden, måste ha en bred uppslutning bakom besluten. Det har saknats i Grekland. Under de senaste månadernas kaos i landet har Papandreous socialistiska parti Pasok med nöd och näppe fått igenom sina förslag. Samtidigt har oppositionen varit mycket högljudd.

Likaså de människor som dagligen demonstrerar utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Med rätta. För det är de här människorna som de politiska besluten ytterst handlar om.

Grekland sitter i en rävsax. Landet är tvingat att följa Eurotopparnas vilja. För att bistå med hjälp kräver Euroländerna att Grekland genomför tuffa besparingar. Bland annat handlar det om att 30 000 statsanställda får sina löner sänkta och riskerar jobbet.

Detta i ett land där arbetslösheten är dubbelt så hög som i Sverige, och där ersättningen vid arbetslöshet är betydligt lägre. Även pensionerna kommer att sänkas kraftigt. (Medelpensionen ligger än så länge på 750 euro per månad.

Det bör även påpekas att påståendet att grekerna går i pension vid 50 års ålder inte stämmer. Vissa anställda har rätt att gå så tidigt, men enligt Eurostat, EU:s statistikkontor, avviker inte genomsnittsgrekens pensionsålder från EU-genomsnittet: dryga 60 år). Dessutom har EU uppmanat Grekland att sänka sina minimilöner, från dagens 750 euro per månad.

Att Eurotopparna nu förpassar det grekiska folket till fattigdom är ett torrt konstaterande. Det är reformer som inte skapar jobb eller främjar tillväxt, de gör bara fattiga människor ännu fattigare. Det löser på intet sätt Greklands problem.

Men Frankrikes president Nicolas Sarkozy slog under det senaste G20-mötet bort allt tal om att EU dikterar grekisk politik. ”Vi lägger oss inte i grekisk inrikespolitik, men för oss går en gräns när eurons stabilitet hotas. Om euron exploderar, exploderar Europa,” sa han. Den som är bitter kan tolka det som att Europa nu offrar det grekiska folket för att försvara den heliga euron. Det är inte utan att man förstår att Papandreou har tappat orken.

Mer läsning

Annons