Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det politiska spelet

Det pågår ett politiskt spel i Sverige. I centrum för detta spel står det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Annons

V, Mp och S avser försöka få regeringen att dra tillbaka det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten genom att kräva detta i form av ett tudelat initiativ från skatteutskottet.

Att rösta ner enskilda delar av statsbudgeten kan vara möjligt rent juridiskt, beroende på hur budgetlagen tolkas, men praxis är och har under lång tid varit att budgeten godkänns i sin helhet av riksdagen. Först antas ramarna, och sedan intäkts- och utgiftsposterna. Oppositionen hävdar dock att man enligt budgetlagen har möjlighet att stoppa skatteförslag som utgör exempel på "oansvarig ekonomisk politik". I så fall skulle det ske efter det att ramarna för budgeten klubbats igenom av riksdagen. Men eftersom rättsläget tycks vara osäkert på området, försöker oppositionen därför också pressa regeringen till att dra tillbaka det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten genom utskottsinitiativ. En helgardering. Inte minst eftersom regeringen tack vare Sverigedemokraterna har riksdagsmajoritet i fråga om det femte jobbskatteavdraget.

Vad regeringen däremot inte har majoritet för, är den höjda brytpunkten för statlig inkomstskatt. Där står Sverigedemokraterna istället på samma sida som oppositionen. Därför har oppositionen också möjlighet att tack vare detta sätta press på regeringen även ifråga om jobbskatteavdraget. Och, om inte annat, om budgetlagen tillåter, i efterhand lyfta bort den höjda brytpunkten ur budgeten. Något som i sig skulle vara ett stort nederlag för regeringen. Men ändå ett hanterbart sådant.

Möjligt är att regeringen drar tillbaka det femte jobbskatteavdraget. Troligare är dock att man inte gör det. Tack vare Socialdemokraternas nej-ja-linje på området. Och Sverigedemokraternas stöd. Klubbas det femte jobbskatteavdraget igenom i riksdagen avser oppositionen dessutom bara försöka lyfta ut den höjda brytpunkten. När ramarna väl antagits går det nämligen inte att använda pengarna till något annat.

Situationen är minst sagt pikant.

Och vad gäller det femte jobbskatteavdraget, är det direkt avgörande för regeringen. Det är det femte jobbskatteavdraget som höjer skattesänkningarna till en nivå som ger regeringen möjlighet att kapitalisera på svenskens eventuella egoism.

Det här handlar inte om jobb eller ekonomi.

Det handlar om rösterna.

Något som i sig starkt talar mot att regeringen kommer backa.

Annons