Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sovande folket

Moderaterna skriver idéprogram. Och passar samtidigt på att skriva om svensk historia. 

Annons

På stämman beslutas bland annat att Moderaterna byggt välfärdsstaten. Att man närt ett intensivt, ideologiskt förakt mot den offentliga sektorn, mot anställningstrygghet, mot allmän och lika rösträtt, mot allt det som en gång gjorde Sverige till det sammanhållna land det inte längre är vill ingen kännas vid. I stället stadfäster man i idéprogrammet att Moderaterna skapat ett av världens mest sammanhållna länder. 

De nya Moderaterna har, genom intelligent ompaketering och marknadsföring, lyckats sälja in de gamla Moderaternas politik. Vilket är häpnadsväckande. Men också ett beklämmande besked om att ytan väger tyngre än politikens faktiska innehåll.  

I sitt idéprogram tar man nästa steg. I formuleringarna om allmänintresset, om att vara samhällsbärande modelleras bilden av ett Moderaterna som norm, expert, samhällskonstruktör omsorgsfullt fram. Vilket innebär att de nya Moderaterna är inte bara ett historielöst parti; man är även ett parti som vill dölja det faktum att varje tanke, varje förslag, varje beslut man fattar baserar sig på ideologi. 

”Vi är ett parti för hela Sverige och alla människor.” skriver Moderaterna i sitt idéprogram. Det stämmer inte. Heller.

Moderaterna är och förblir ett parti som tar de redan röststarka individernas parti. 

De välbärgade. 

De med arbete. 

De friska. 

De som behöver politiken allra minst för att leva ett drägligt liv.

När ska svensken vakna?

Mer läsning

Annons