Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det välkomnar vi

Annons

Maryam Jazdanfar anser att Nalin Pekgul har ”rockstjärnestatus” när det handlar om jämlikhetsfrågor. Det får stå för henne. Möjligen är det så inom den Socialdemokratiska rörelsen. En något mer korrekt beskrivning av hur Pekgul uppfattas utanför det Socialdemokratiska partiet torde dock vara ”frånvarande i debatten”.

För så har det varit. Nalin Pegkul har många kvalitéer som politiker. Men hon har tyvärr misslyckats med vad en ordförande för S-kvinnor ovillkorligen måste lyckas med; att göra organisationen till en angelägenhet för fler än de närmast sörjande.

S-kvinnor skulle kunna vara en intressant röst inom arbetarrörelsen. Så har det dock inte varit på väldig, väldigt länge. Istället har S-kvinnor varit en anonym organisation för den allmänhet Socialdemokraterna varje val försöker vinna som väljare. Någon egentlig ansats till att försöka vitalisera partiet och dess politik har inte heller kunnat skönjas.

Därför är det uppfriskande att valberedningen nu förordar Lena Sommestad som ordförande.

Någon partiordförandepost eller ens en plats i VU fanns inte för Sommestad när moderpartiet fick bestämma. Genom ordförandeposten i S-kvinnor kliver dock Sommestad rakt in i VU, och kan därmed även från denna position bidra till att lyfta ett parti i kris. Det finns det väldigt, väldigt många Socialdemokrater som kommer applådera i det fall Sommestad blir vald.

Sommestad är den kanske mest vitala socialdemokratiska idépolitiska debattör som finns inom partiet i dag. Med henne som ordförande har S-kvinnor chans att bli något långt mycket mer intressant än den politiska parentes man är i dag.

Det välkomnar vi.

Som Juholt brukar säga.

Mer läsning

Annons