Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är vårt Sverige

Sverigedemokraternas framgångar är en spegelbild av ett Sverige som går isär. Väljare som inte ser något annat alternativ, inga andra företrädare har valt Sverigedemokraterna.

Annons

Det måste hanteras av övriga partier på ett sätt som visar att man tar det budskap som sändes till partierna av väljarna faktiskt tas på allvar. Sverigedemokraterna växer i klyftan som uppstår när vårt samhälle går isär.

Sverigedemokraterna har nu platser i vår riksdag. Hade övriga partier lyckats konstruera ett samhälle funktionsdugligt för alla, som inte lämnat tusen och åter tusen åt sitt öde skulle Sverigedemokraterna vara en rörelse på marginalen. Hade riksmedierna varit just riksmedier hade övertagandet som skett runt om i vårt land tidigt uppmärksammats och analyserats och därmed drivit övriga partier att agera. Så har det inte varit. Sverigedemokraterna har byggt sitt stöd underifrån, målmedvetet och metodiskt, under riksmediernas radar. Det innebär att svenska medier fallerat och inte lyckats skildra ett samhällsskeende och process som nu innebär att vi har ett rasistiskt parti i vår riksdag. Det är ynkedom som givit brutala parlamentariska konsekvenser.

För Socialdemokraterna måste valförlust resultera i en förändring som är påtaglig. Den här gången räcker det inte med att bara tala om förändring. Den här gången måste resultatet bli ett parti som står för solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Som inte vacklar och som tydligt tar ställning för en rättvisemärkt politik. På riktigt.

Mona Sahlins tal till partiet under valkvällen var ett tal som försökte dämpa det Socialdemokratiska fallet. Det låter sig inte göras. Socialdemokraterna har nu förlorat två val på raken till den svenska högern. Det handlar om ett parti som famlar, som inte har modet att återvända till sina rötter och stå som ett klart och tydligt alternativ till alliansen.

Ett hade dock Sahlin rätt i; Socialdemokraterna gjorde ett riktigt dåligt val. Det kommer stå samhällets allra svagaste mycket dyrt. Alla de som behöver mer av samhället än en regering som driver politik för friska och arbetsföra och endast dessa.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons