Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din röst kan bygga Sverige starkare

Annons

Valdag.

Det är människors upplevelse av verkligheten och känslorna den skapat som lett oss hit. Stockholmsfixering och storstadsnorm, politik inriktad på att nå svensk medelklass i storstäderna, samtidigt som bruksorterna drabbats av nedläggningar och vården man mött i landet kunnat handla om vårdcentraler som den i Hofors som tvingats snurra runt på 30-35 hyrläkare för att klara verksamheten. I förorterna har polisen inte kommit när cyklar stulits, men däremot när cykeltjuvarna vuxit upp till fullblodskriminella involverade i droghandel och skjutningar. Lågutbildade har fått sämre cancervård än högutbildade och varje år beräknas 2 900 människor dö av sin cancer på grund av detta, medellivslängden i Stockholms rikaste områden är flera år längre i än i Stockholms fattigaste. Livet för de med höga utbildningar och inkomster har fortsatt ungefär som vanligt, oberoende av regering. De med trygghet i såväl bostadsområdet och på arbetsplatsen, som kunnat kräva sig fram till sjukvården de behöver och valt skola för sina barn. Samtidigt som andra skickat sina barn till undermåliga skolor, slussats mellan hyrläkare, fått ligga i korridorer och skrubbar på sjukhus och blivit varslade för att fabriken de arbetar på ska läggas ner.

Idag går Sverige till val. Foto: Hanna Franzén / TT

Det är inte den här mandatperioden som fört oss hit, till den här valdagen och oron över hur stora Sverigedemokraterna egentligen kommer bli, och inte heller de åtta åren med Fredrik Reinfeldt som statsminister, även om de bidrog. Det här är resultatet av decennier av politiskt arbete som ignorerat att Sverige för att uppleva sig som ett land och en gemenskap faktiskt måste se till hela landets behov. Den demonteringen av Sverige vill allianspartierna bygga vidare på, för det är vad skattesänkningarna man föreslår kommer innebära.

Runt om i Sverige säger människor att de inte känner sig delaktiga i samhällsutvecklingen, de misstror medier och myndigheter och de känner sig inte sedda. Och många har heller inte sett dem. Utan att reflektera över vad det kommer resultera i.

Försöken att förklara bort Sverigedemokraternas väljarstöd, faktagranska och undervisa har tyvärr bara understrukit en enda sak under den här valrörelsen; att det i Sverige finns en enorm klyfta som måste överbryggas och en uppgiven och cynisk tro om att människor som röstar på Sverigedemokraterna är dumma i huvudet. Det senare varandes mer av allt det som gjort det möjligt för Sverigedemokraterna att växa i känslorna som översitteriet, att ignoreras politiskt och hånas för sina livsval skapar. För även om Sverigedemokraternas partiledning är ideologiskt driven, är många av deras väljare det inte. De har däremot serverats en enkel förklaring och en lika enkel lösning till de samhällsproblem de ser.

Kanske har opinionsundersökningarna som visat att Sverigedemokraterna backat under valrörelsens slutskede varit rättvisande, kanske kommer väljarstödet bli markant mycket högre än många av oss hoppas.

Vi skulle kunna uppmana till att inte rösta på Sverigedemokraterna denna dag, lista skäl till varför det är en dålig idé att göra det. Men det kommer förändra väldigt lite, om ens något. Vad som behöver förändras är Sverige. Läser du den här texten gör du det dessutom förmodligen för att du redan håller med om att solidaritet, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet är vad som borde prägla Sverige och vad som kan förändra en samtid där så många, för de är många, kommer rösta på Sverigedemokraterna idag.

Vilket parti har en politik som kan rusta Sverige till ett skick där en röst på Sverigedemokraterna inte längre fyller en funktion?

Det är vad det här valet ytterst handlar om.

Mer läsning

Annons