Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döende? Bidrag!

Döende beviljas fortsatt sjukskrivning, kroniskt sjuka, med har kol, ms eller svår reumatism, och utan chans att återgå i fullt arbete, sänds på kurs för att lära sig söka heltidsjobb.

Annons

De som försöker och strävar mot att gå upp från halvtid eller 75-procent ges ingen nåd; de skall säga upp sig och ställas till hela arbetsmarknadens förfogande.

Och 17 000 som snart är utförsäkrade och riskerar att bli helt utan ersättning tilldelas ett schablonbelopp som räcker till hyra mat och räkningar. Sven Otto Littorin skall ruska fram lite pengar, för att mildra de värsta följderna för de allra svagaste. En hafsig reform reformeras i sista timmen.

De svårt sjuka erbjuds också viss lindring. Den ansvarige ministern Cristina Husmark Pehrsson darrade till och förklarade att detta olyckliga inte var meningen; hon vill inte sända döende till jobbsökarkurser. Hon försäkrar att hon inte är hjärtlös. Men hennes politik och handlingar pekar i annan riktning; hon och den regering hon är en del av ser sjuka, arbetslösa och förtidspensionerade som några restposter Göran Perssons regeringen lämnade efter sig.

Hundratusentals lata, ljusskygga och fuskare skall därför, med alla medel, återföras till arbetsmarknaden. Arbetslinjen gäller. När exemplen radas upp, svårt sjuka som hjärtlöst skyfflas runt, backar regeringen. Ideologin trasades sönder inför verkligheten.

Men ”aldrig återgång till det gamla”, försäkrade Fredrik Reinfeldt i går, som om protesterna och invändningarna växt fram ur en längtan till ansvarslöshet och uppgivenhet.

Reinfeldt talar, som alltid, om ökade kostnader och högre skatter som konsekvens av empati, medkänsla och någorlunda rättvisa för alla som faller igenom högerregeringens utglesade skyddsnät.

Hellre skattesänkningar än anständighet. Reinfeldt ser inte människan, han ser ekonomiska enskildheter.

Annons