Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricka sprit med livet som insats

Annons

Enligt en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet har antalet unga män som dricker sprit med livet som insats fördubblats mellan 2004 och 2008 enligt Svenska Dagbladet. Bland män i åldersgruppen 25-29 år har "riskbruket" som det heter på Folkhälsoinstitutssvenska ökat från 7 till 13 procent. En utveckling som i sig räcker för att sjunga den restriktiva alkoholpolitikens lov.

Konsekvenserna av det allt liberala förhållningssättet till alkoholen blir allt tydligare. Under de senaste 10 åren har de så kallade akuta alkoholskadorna ökat markant, vilket handlar om alkoholförgiftning, rattfylla och misshandel.

Svensken har genom historien haft ett minst sagt problematiskt förhållande till alkohol. Vi har en lång tradition av att supa med livet som insats, och det enda egentligt effektiva sättet att minska supandet har varit politiska åtgärder som syftat till att begränsa tillgängligheten.

Men i dag tycks det bara vara Kristdemokraterna som inte givit upp hoppet om folkhälsan. Vilket på det hela framstår som mycket märkligt. Eftersom det trots allt handlar om ett område där den politiska makten så påtagligt kan användas till att påverka människors liv i positiv riktning.

Att skylla på EU och de generösa införselkvoterna låter sig inte göras. Utvecklingen i övriga Europa går precis som i Sverige åt fel håll. Vilket betyder att det torde vara dags för Sverige att ge sig ut och predika restriktiv alkoholpolitik. Istället för att ge upp den.

 

Annons