Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du och jag döden

Annons

Egentligen är det ingen nyhet. Beskedet om att läkemedelsindustrin inte arbetar med att ta fram nya typer av antibiotika.

I dag finns resistens utvecklad mot alla former av antibiotika. Att ta fram ett nytt läkemedel tar tid och kostar enorma summor. När det handlar om antibiotika finns stor risk att preparatet hunnit bli verkningslöst redan innan det kommit ut på marknaden. Vilket i kombination med kravet på en restriktiv användning gör antibiotika till en extremt dålig affär för läkemedelsföretagen.

I Sverige har vi under en längre tid haft ett restriktivt förhållningssätt till antibiotikaanvändningen, vilket också lett till att vi inte är lika hårt drabbade av resistens som andra länder. Men det är tyvärr en klen tröst. Runt om i världen används det antibiotika som det inte fanns någon morgondag på både människor, djur och grödor. Och ju mer vi konsumerar antibiotika, desto verkningslösare blir det.

Resistensutvecklingen är just nu ett långt större hot mot mänskligheten än den så omskrivna svininfluensan. Men medvetenheten är uppenbart bristfällig, trots larmrapporter och forskning som visar att vi inte längre ens kan stoppa resistensutvecklingen. Det enda vi kan göra är att hejda den. Och det börjar bli bråttom.

Penicillinet är en av vår tids mest fantastiska upptäckter. Men på grund av vår egen dumhet och oförmåga att tänka långsiktigt håller vi sakta på att göra denna livräddare verkningslös. Vad som krävs är en global ansvarstagande politik. Som sätter stopp på missbruket av antibiotika. Och stimulerar till att hitta nya alternativ.

 

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons