Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duellen

Annons

Majoriteten av innehållet i budgeten var känt sedan tidigare. I går var det riksdagens tur att delges innehållet och under debatten som följde i kammaren blev de ideologiska skillnaderna tydliga, där Borg och den borgerliga regeringen vill prioritera skattesänkningar och aspiranten Östros och Socialdemokraterna vill prioritera välfärdssamhället och finansieringen av detta.

Jobbskatteavdragets fjärde steg skall sjösättas, vilket kommer dränera de offentliga finanserna på ytterligare 10 miljarder kronor. Pengar som regeringen vill skall användas till att få fart på ekonomin och skapa nya arbetstillfällen. Problemet är bara att svensken så här långt inte alls använt de extra hundralappar till att sätta fart på ekonomin, om de ens upptäckt någon skillnad i sitt lönekuvert. Svensken har istället sparat. Det är vad otrygga människor gör när de ser att jobben försvinner och trygghetssystemen slaktats.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg riskerar fälla sin egen regering med hjälp av jobbskatteavdraget. Ett köttben till de egna för att visa att Moderaterna faktiskt fortfarande är Moderaterna, även om de numera använder sig av både Socialdemokratisk retorik och delar av partiets politik. Jobbskatteavdraget utgör helt enkelt en tydlig ideologisk markör i budgeten.

Ytterligare 10 miljarder i jobbskatteavdrag kommer ge mellan 200-250 kronor mer i plånboken. För den som har ett arbete att gå till.

En politik som provocerar när pensionärerna får nöja sig med smulor och de som inget jobb har möts av en a-kassa som många inte ens längre anser det vara lönt att betala in pengar till.

Nära 12 procent av den svenska arbetskraften kommer inte ha ett jobb att gå till när 2010 är över enligt prognoserna. Det handlar om över en halv miljon svenskar under ett valår. Trots detta väljer alltså regeringen att avisera ytterligare skattesänkningar för de som har arbete.

Det handlar om 10 miljarder som förvisso inte stjälper statsfinanserna. Men som hade kunnat spenderas på annat än skattesänkningar.

De 10 miljarderna har därför ett stort symbolvärde. För vad regeringen säger med sitt jobbskatteavdrag är att klyftorna skall ökas. Att den som har skall vara given. Och att den som är arbetslös är arbetslös för att man vill vara det. Inte för att produktionen minskat, ekonomin gått på knäna och arbetstillfällena blivit färre.

Vad svensken anser om detta besked får vi svar på den 19 september nästa år. Noteras kan dock redan nu att det är upplagt för duell 2010.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons