Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr markering

10,2 miljarder till försvaret istället för de föreslagna sex under åren fram till 2020 blev resultatet av försvarsöverenskommelsen.

Annons

Den som Folkpartiet lämnade i vredesmod efter att ha ställt fullkomligt orimliga krav på resurstilldelningen.

Efter en lång period av relativt ointresse för försvarsfrågor i Sverige, har kränkningarna av vårt luftrum, en höst med ubåtsjakt och Rysslands aggressioner mot Ukraina fört upp försvarsfrågan i det svenska medvetandet igen. Säkerhetsläget i vårt närområde har förändrats, och det har öppnat upp för försvarsmakten och andra försvarskramare att ställa krav på våra politiker om ökad resurstilldelning.

De 10,2 miljarderna som man kommit överens om kommer stärka försvaret och därmed vår försvarsförmåga. Men det handlar inte om pengar som gör någon vansinnig skillnad för hur väl Sverige står rustat mot aggressioner. 230 militärer på Gotland räddar oss knappast. Snarare utgör försvarsöverenskommelsen en politisk markering om att vi är medvetna om förändringarna i vårt närområde. Vilket dock även hade åstadkommits med de av regeringen föreslagna 6 miljarder.

Den militära alliansfriheten omfattas inte av den säkerhetspolitiska utredning som skall genomföras för att se över våra framtida försvarssamarbeten. Det är bra. Sverige har över tid närmat sig NATO, det i sig riskerar påverka säkerhetsläget för svensk del negativt.

Vår alliansfrihet, som tjänat oss väl genom åren, får inte överges.

Mer läsning

Annons