Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert

/
  • Pengar.  I går sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procent. Ett väntat besked, givet det ekonomiska läget och instabiliteten i Eurozonen.

Riksbanken sänker reporäntan med 0,25 procent. Det beskedet kom i går och var ett väntat sådant.

Annons

2012 kommer inte att bli ett glädjande år enligt prognoserna. Produktionstakten har stannat av, instabiliteten i Eurozonen består och det påverkar också svensk ekonomi. För svenskens del betyder det rådande ekonomiska läget bland annat en ökad risk att förlora arbetet.

Sänkningen av reporäntan visar att det ekonomiska läget försämrats. Trots att världsekonomin stärkts och USA börjat återhämta sig skrivs prognosen ned för svensk del. Vad som sker i Europa just nu påverkar oss starkt. Exportindustrin drabbades mot slutet av 2011 av en kraftig inbromsning i efterfrågan. Investeringar skjuts just nu på framtiden och i Sverige har konsumtionen mattats av till förmån för sparandet.

För att stimulera ekonomin och stabilisera inflationstrycket måste därför Riksbanken sänka reporäntan. Det är vad de där 0,25 procenten säger oss.

Beskedet i går från Riksbanken var att reporäntan förväntas ligga kvar på 1,5 procent under resten av 2012 och en bit in på 2013. Vad som händer framöver är svårt att sia om, även för Riksbanken. I bästa fall förbättras det ekonomiska läget inom Eurozonen, vilket kommer att ha en positiv inverkan även på svensk ekonomi. I värsta fall förvärras det statsfinansiella läget i Europa och då kommer det ekonomiska läget att förvärras även för svensk del. Några klarare besked än så lämnade Riksbanken egentligen inte i går.

Klart är oavsett att utvecklingen inom Eurozonen är avgörande för hur vår ekonomi kommer att utvecklas framöver. Men inte ens Riksbanksdirektionen kan ge några tvärsäkra svar på vad som är att vänta. Det enda som med säkerhet kan sägas är att situationen är fortsatt instabil.

Och bolånen då? I går sänkte förvisso bland annat Ikano Bank räntan på bolånen, men några större korrigeringar är inte en självklarhet. Vilket beror på en rad faktorer, varav en är en banksektor som i dag tyvärr fungerar illa i konsumentled då konkurrensen mellan de svenska bankerna i princip är obefintlig. Kritik har riktats mot att Riksbankens räntesänkningar inte fått ett nog tydligt genomslag på bolåneräntan. Om banksektorn hörsammat den kritiken återstår nu att se.

Mer läsning

Annons