Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda människa

/
  • Sviktande stöd. Aung San Suu Kyi har ännu en gång dömts till husarrest. Ett fritt Burma kräver ett enat och starkt stöd från omvärlden. Det stödet sviktar tyvärr i dag.

Annons

kom beskedet om att den burmesiska demokratirörelsen främsta ledare Aung San Suu Kyi dömts till ytterligare tre års fängelse för att en amerikansk medborgare tagit sig in i bostaden där hon sitter i husarrest.

Straffet omvandlades dock omedelbart av den styrande militärjuntan till ytterligare 18 månader i husarresten. Vilket som av en händelse innebär att Aung San Suu Kyi kommer sitta fängslad under det val som regimen lovat skall hållas under 2010.

Historien om Aung San Suu Kyi är en berättelse om mod och mänskligheten när den är som allra vackrast.

Dotter till ledaren Aung San som ledde Burma i kampen för att slå sig fri från kolonialmakten Storbritannien. Exilburmesen som bland annat studerat vid Oxford, men som i samband med att hennes mor blev sjuk 1988 återvände till sitt Burma och blev den självklara ledaren för landets demokratirörelse.

En ledare som under de 20 år som gått varit frihetsberövad i 14 på grund av sitt politiska arbete.

suttit fängslad under 14 år är paradoxalt nog också i sig ett hopp om att Burma, en dag faktiskt kommer bli en demo- krati.

Hennes fångenskap är trots allt resultatet av juntans rädsla för sprängkraften i hennes fredliga kamp för ett demokratiskt Burma. Och även om motståndet mot militärdiktaturen är skört i landet är det trots allt ännu vid liv, det visar bland annat munkarnas fredliga protester 2007 som brutalt slogs ned.

en gång blev symbolen för ett Sydafrika fritt från Apartheid är Aung San Suu Kyis Burmas symbol för en demokratisering av landet. Att hon härdar ut i sitt fängelse och fortsätter sin lågmälda kamp håller hoppet om ett fritt Burma vid liv.

Ett fritt Burma är dock ännu en utopi. Den styrande militärjuntan har starkt stöd från inte minst Kina, en allierad i FNs säkerhetsråd som effektivt sätter stopp för ett kraftfullt agerande från FNs sida genom ett konsekvent och ständigt missbruk av vetorätten.

Kina underhåller och möjliggör alltså fortlevnaden av Burma som en diktatur genom sin plats i säkerhetsrådet, men också genom sin handel med landet.

Det innebär dock bara att övriga nationer måste bli än tydligare i sin kritik av den burmesiska regimen och ena sig i sina sanktioner mot landet, men också i sina försök att övertyga Kina om att sätta press på Burmas junta.

En hårdför regim utan respekt för de mänskliga rättigheterna måste mötas av en enig omvärlds fördömanden. Vilket dock inte är fallet i dag.

och den förtyckta burmesiska befolkningen behöver omvärldens handfasta stöd. För utan det stödet finns litet hopp om att Aung San Suu Kyi precis som Nelson Mandela får se sitt land befrias från förtryck under sin livstid.

 

Mer läsning

Annons